L’antiga presó de Crumlin Road serà una destil·leria

L’antiga presó de Crumlin Road serà una destil·leria Presentació del projecte a l'antiga Crumlin Road Gaol / @McConnells_BDC (Twitter)

Tot i que no va tenir la popularitat de la presó de Maze i del seu mític Block H, l’antic centre penitenciari de Crumlin Road, un edifici d’estil victorià situat a la via homònima a la zona nord-oest de Belfast, també va ser un punt molt calent durant els Troubles, amb moltes protestes i disputes entre presos republicans i lleialistes. Amb tot, la presó va esdevenir obsoleta per a les necessitats de final del segle XX i va tancar l’any 1996, posant fi a una història -plena d’històries- que havia començat l’any 1845.

En aquest sentit, entre els seus reclusos més il·lustres hi va haver Eamon de Valera, que l’any 1924 hi va passar un mes confinat en una cel·la d’aïllament després d’haver estat enxampat entrant il·legalment a Irlanda del Nord, Martin McGuinness, que també hi va passar un mes, en aquest cas acusat de ser membre de l’IRA, i Peter Robinson, exlíder del DUP i antic primer del govern d’Stormont, que hi va anar unes quantes vegades per la seva implicació en les protestes contra el Tractat Anglo-irlandès del 1985.

D’ençà del 1996 i després d’una renovació a fons, una part de l’edifici ha estat reconvertit en un centre polivalent en què d’una banda s’explica la història de la presó, però on també es fan tota mena d’actes, com conferències, concerts, àpats o celebracions. I ara, la Belfast Distillery Company invertirà 22,3 milions de lliures esterlines (uns 26,7 milions d’euros) en reconvertir l’ala A de l’antiga presó en una destil·leria que produirà whiskey McConnell així com un centre de visitants, a l’estil de la Guinness Storehouse o de la destil·leria Jameson, que són, sobretot la primera, dos dels punts més importants de l’oferta turística a Dublin.

Tornant al McConnell’s, aquesta fou una de les marques més populars a l’illa d’Irlanda entre 1776 -any de la seva fundació- i els anys vint del segle passat, que és quan va cessar la producció arran de la crisi que va patir el sector, que va suposar el tancament o la fusió de moltes destil·leries; tanmateix, l’any 2020 la marca McConnell va ser recuperada i ara es torna a vendre reeixidament a llocs com l’Amèrica del Nord, Europa, Austràlia i la Xina.

El projecte té el suport de diversos inversors nord-americans així com una ajuda del departament d'Economia del govern nord-irlandès i crearà quaranta-nou llocs de treball, a banda de generar un benefici econòmic en el teixit social i comercial de Crumlin Road, atès que s’espera que cada any rebi uns cent mil visitants.

Segons John Kelly, director general de la Belfast Distillery Company i que va anar al St Malachy College, una escola just a tocar de la paret de l’antiga presó, aquest projecte és un somni fet realitat, recordant que la capital nord-irlandesa havia produït més whiskey que no pas Cork o Dublin, però que això es va acabar a partir dels anys trenta... fins ara, que ells han retornat aquesta beguda espirituosa a Belfast.

Font: RTÉ

 

Torna a dalt