A setanta oficines d’AIB no hi haurà ni un duro al calaix

A setanta oficines d’AIB no hi haurà ni un duro al calaix Oficina d'AIB a Drumcondra, Dublin 9 / Foto: Liffey

Quan hom pensa en un banc, la primera imatge que ve al cap són bitllets i monedes a mansalva, però a partir de final de l’estiu i principi de la tardor hi haurà setanta oficines d’AIB que no tindran ni un duro al calaix després que l’entitat bancària hagi fet un pas més en la digitalització que, de fa uns quants anys, viu el sector, que ja no té res a veure amb el model basat en una àmplia xarxa d’oficines en què gairebé n’hi havia una a cada cantonada.

En aquest sentit, segons informa AIB, en setanta oficines no hi haurà ni bitllets, ni monedes, ni xecs, ni moneda estrangera, ni xecs confirmats, ni caixer automàtic, a banda de suprimir-se el servei que permet de dipositar diners en caixes fortes al vespre, que acostuma a ser molt emprat pels comerços quan abaixen la persiana i hi dipositen part de la recaptació del dia. I quins serveis queden en aquestes oficines? Doncs l’obertura d’un compte, la sol·licitud i gestió d’una hipoteca, préstecs comercials i personals, gestió d’estalvis i assessorament en inversions.

L’entitat ha justificat la seva decisió en el fet que cada vegada es fa servir menys diners en efectiu o xecs i l’augment de la popularitat en les transaccions digitals, com una targeta o internet, que han esdevingut els mètodes de pagament més habituals. També hi ha la qüestió de la seguretat, que té un cost molt alt en el cas de les monedes i els bitllets atès que s’ha de contractar empreses especialitzades que transporten diners en furgons blindats.

D’altra banda, qui sigui client d’AIB i li agradi molt de tenir caler fresc a les mans, tindrà la possibilitat de fer un ampli ventall de gestions bancàries a qualsevol oficina d’An Post, que té bona part de la seva extensa xarxa a la corda fluixa, sobretot a la Irlanda rural, on no hi ha gaire activitat. A més, les oficines de correus tenen l’avantatge que romanen obertes durant més hores i fins i tot obren dissabte al matí.

ACTUALITZACIÓ: després de l'allau de crítiques rebudes de totes bandes, AIB es fa enrere i diu que anul·la la decisió de deixar setanta oficines sense diners.

Torna a dalt