3.385€ de llum després de 2 anys sense llegir el comptador

3.385€ de llum després de 2 anys sense llegir el comptador Fent augmentar sense aturador el rebut de la llum / Foto: Liffey

Durant la sessió del Dáil d’ahir, Denis Naughten, diputat independent per la circumscripció de Roscommon-Galway i que havia estat ministre de Comunicacions, va denunciar les males pràctiques d’algunes companyies elèctriques -en aquest cas concret, la semiestatal Electric Ireland-, després que una jubilada de la seva constituency hagués tingut l’ensurt més fort de la seva vida quan va rebre el darrer rebut de la llum a final de març.

En aquest sentit, ja feia dos anys que els operaris de l’elèctrica no havien llegit el comptador de la dona, per la qual cosa, els rebuts emesos durant tot aquest període mostraven un import basat en una estimació, que es calcula en funció del consum del passat i que molt sovint no és gens acurada a causa de factors com que un any, en un període concret fa molt de fred i el consum es dispara, mentre que durant el mateix període de l’any següent fa bon temps i la pauta de consum és totalment diferent, molt més baixa.

El problema és que a final de març, els d’Electric Ireland van fer una lectura del comptador, que molt probablement devia estar cobert de teranyines, però que va revelar que les estimacions havien estat molt favorables a la clienta perquè un cop computat el consum real, el rebut va passar de 123,67 euros a... 3.385 i és que, a banda d’una estimació errònia, el consum no pagat li van cobrar a la tarifa actual, que és molt més alta que no pas fa dos anys.

En la seva intervenció parlamentària, Naughten va recordar que les elèctriques han de fer un mínim de quatre temptatives a l’any de llegir el comptador, però que moltes no ho fan i només deixen un paper a la bústia del client convidant-lo a fer la lectura ells mateixos i a passar la informació a la companyia. De tota manera, hi ha molta gent, sobretot les persones d’una certa edat, que no saben llegir el comptador i en alguns casos, fins i tot, no saben on és, un fet força habitual en els complexos residencials més moderns on estan tots junts i amb un número molt llarg -impossible de recordar- com a únic identificador.

Naughten va dir que aquestes pràctiques no eren acceptables i va explicar a Eamon Ryan, líder dels Verds i ministre d’Energia, que al Regne Unit les elèctriques no poden enviar un rebut de la llum si no han anat a llegir el comptador durant dotze mesos. De tota manera, Ryan va respondre que hi havia uns protocols per a aquests casos, tot i que segons va denunciar Naughten, només són un còmput de bones intencions de cara a la galeria i va acabar denunciant que el ministre no es va comprometre a aplicar el sistema britànic, que obliga les empreses a llegir els comptadors. 

ACLARIMENT: Naughten no va dir de quina companyia es tractava, però va mostrar els rebuts (a sota), que tenen el format i els colors habituals d’Electric Ireland.

Els dos rebuts de la llum / Foto: Denis Naughten

Torna a dalt