L’adéu de KBC i d’Ulster Bank podria ser molt caòtic

L’adéu de KBC i d’Ulster Bank podria ser molt caòtic Oficina d'Ulster Bank a Phibsboro, Dublin 7 / Foto: Liffey

Tot i que ja fa més d’un any que tant el belga KBC com Ulster Bank van anunciar la fi de les seves operacions a la República, encara hi ha molts clients que no han endegat el procediment per a tancar el compte, dipòsits o qualsevol altre producte que hi tinguin contractat i traslladar-ho cap a una altra entitat bancària, per la qual cosa, sembla que els mesos vinents podrien ser una mica caòtics; en aquest sentit, KBC donarà noranta dies de temps a la seva clientela i Ulster Bank sis mesos.

En condicions normals, fer el canvi de banc no hauria de suposar cap mena de problema important, però el fet que hi hagi centenars de milers de persones tractant amb la mateixa paperassa alhora ha generat un coll d’ampolla en algunes gestions, com el d’obtenir un certificat en què es provi que el demandant és una persona solvent, que és un requisit indispensable per a demanar una targeta de crèdit o l’opció de tenir un descobert (overdraft). Segons han denunciat alguns afectats, el servei d’atenció telefònica està col·lapsat i els que demanen hora per a una trobada presencial es troben que no els la donen fins al cap d’unes setmanes o fins i tot mesos.

Una altra qüestió són les domiciliacions bancàries, que s’han de transferir una a una cap al nou compte i que requereixen un llarg i enrevessat procés: el nou banc ha d’enviar una carta al creditor original, que l’ha d’acceptar i comunicar-ho. Es calcula que, de mitjana, a cada compte bancari hi ha associades unes deu domiciliacions; així doncs, globalment s’hauran de gestionar milions d’aquestes transaccions i molt probablement n’hi haurà moltes que no es tramitaran a temps per la manca de personal de les entitats bancàries.

De fet, la manca de recursos assignats pels bancs a aquest èxode de clients ha fet saltar l’alarma i ja hi ha hagut veus que han demanat una intervenció del Banc Central, com és el cas de l’Associació de Consumidors d’Irlanda o de Ged Nash, portaveu en afers de finances del Labour Party, que han alertat que la sortida dels dos bancs de la República podria acabar en caos si no es gestiona de manera correcta.

Per la seva banda, Gabriel Makhlouf, governador del Banc Central, va admetre recentment que els bancs no estaven totalment preparats per al repte logístic més important d’ençà de la implementació de l’Euro a principi de segle.

KBC Bank té 130.000 clients amb compte corrent i Ulster Bank en té 360.000, més 300.000 amb dipòsits i 70.000 comptes d’empreses.

Font: Irish Independent

Torna a dalt