Els russos no tornen els avions a les empreses de leasing

Els russos no tornen els avions a les empreses de leasing Placa a l'exterior de l'Irish Aviation Authority / Foto: Liffey

Irlanda, juntament amb l’illa de Bermuda, és un dels països amb una concentració més alta d’empreses de leasing d’avions, un sector d’activitat que s’ha consolidat durant les darreres dècades i que permet a les companyies aèries d’evitar d’haver de fer front al cost de compra de l’avió tot pagant un lloguer mensual durant un període d’anys que, en alguns casos, gairebé equival a tota la vida útil de l’avió; bàsicament, que és com finançar la compra d’un aparell.

I ara, amb la bateria de sancions que la Unió Europea ha imposat a Rússia arran de la invasió d’Ucraïna, les empreses de leasing aeri amb seu a Irlanda -agrupades sota l’organització Aircraft Leasing Ireland (ALI)- han hagut de rescindir els contractes de lloguer que tenien signats amb diverses companyies russes, a qui ja han començat a reclamar el retorn dels avions sense que, per ara, la demanda hagi rebut una resposta gaire positiva.

Entre les empreses més afectades hi ha AerCap, que a Rússia hi té llogats cent cinquanta avions amb un valor global de 2.100 milions de dòlars o SMBC Avation Capital, amb trenta-quatre avions i un valor de 1.300 milions de dòlars. Pel que fa a Avolon, fins ara ha recuperat quatre dels catorze avions que operaven al mercat rus. En total, a Rússia, les empreses de leasing estrangeres hi tenen llogats més de quatre-cents avions, que tenen un valor global d’uns nou mil milions de dòlars.

Aircraft Leasing Ireland analitza de prop la situació de tots els seus membres i treballa amb les autoritats, però cada vegada sembla més evident que les companyies russes no retornaran els avions a curt termini, per la qual cosa hauran de reduir el seu valor als llibres de comptabilitat o reclamar una compensació a les asseguradores, tot i que aquesta segona opció podria trigar molt de temps i no té cap garantia de reeixir.

D’altra banda, tant Irlanda com Bermuda han suspès els certificats de navegabilitat de tots els avions llogats a companyies aèries russes, una acció que, en principi, hauria d’impedir que volessin, però sembla que n’hi ha que continuen operant fent vols interiors. A més, la Duma va canviar la llei i permet d’inscriure’ls en un registre rus, tot i que la legislació internacional no permet que un avió estigui registrat en dos llocs diferents. Amb tot, Rússia ha assegurat que més de la meitat dels avions han estat retornats mentre que setanta-vuit han estat confiscats a l’estranger.  

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt