227€ per a la llum i 20% de rebaixa al transport públic

227€ per a la llum i 20% de rebaixa al transport públic Consumint electricitat alegrement / Foto: Liffey

Durant les darreres setmanes l’optimisme generat per la percepció que la pandèmia ja és gairebé història ha estat eclipsat per l’increment del cost de la vida, amb una inflació pels núvols i amb menció especial per a l’electricitat i per al carburant; en aquest segon cas, els preus han arribat al seu màxim històric amb un cost d’1,70 euros per litre de benzina i d’1,60 per al dièsel. Així doncs, el govern, que vol evitar una onada de descontentament que li pugui passar factura en una futura cita electoral, ha començat a moure fils.

En aquest sentit, una de les mesures estrella del paquet de 505 milions d’euros que mirarà d’alleujar la pressió a moltes famílies irlandeses serà el descompte de 227 euros de la factura de la llum; de fet, són dos-cents euros, però encara que sigui un import que al rebut apareix com a negatiu, també se li aplica l’IVA al 13,5%. A final de l’any passat, quan va anunciar-se aquesta mesura es va parlar de cent euros, però sembla que el govern, tot i que el deute nacional és de 230.000 milions d’euros, s’ha deixat anar i ha doblat l’import.

El descompte serà universal i automàtic, és a dir, que s’aplicarà a tothom independentment de la seva renda i no s’haurà de fer res per a obtenir-lo, puix que els soferts consumidors el veuran reflectit al rebut de la llum a partir de final de març i en cas que sigui més alt que l’import facturat, el que resti de descompte s’inclourà al rebut següent.

Una altra mesura que tindrà un fort impacte a la butxaca dels ciutadans, sobretot dels commuters, serà la rebaixa del 20% a les tarifes del transport públic a partir del mes d’abril; d’altra banda, aquells que hagin comprat un passi anual rebran un reembors parcial. La mesura tindrà un cost global de 54 milions d’euros i s’espera que sigui un revulsiu per als operadors d’un servei molt castigat per la consolidació del treball remot i pel temor d’alguns usuaris de contagiar-se, fet que durant la pandèmia els ha empès a agafar el cotxe.

I com d’habitud, malgrat que aquestes mesures fan molta patxoca perquè són clarament quantificables i el ciutadà se’n beneficia de manera directa, l’oposició no s’ha estat de criticar el govern alertant que això només és un pedaç a curt termini que no soluciona els problemes de molts irlandesos que ja fa temps que malden per a arribar a final de mes.

ACTUALITZACIÓ: el descompte aplicat al rebut de la llum serà de dos-cents euros, IVA inclòs.

Torna a dalt