Augment de frau i d’errors en el pagament de subsidis

Augment de frau i d’errors en el pagament de subsidis Placa a l'exterior d'una oficina de Benestar Social / Foto: Liffey

Fa uns anys, bona part de l’ampli ventall de subsidis pagats pel departament de Benestar Social s’havien d’anar a cobrar presencialment i en efectiu a l’oficina d’An Post triada pel beneficiari, però l’alt cost i els inconvenients d’aquest sistema, més propi d’altres èpoques passades que no pas del segle XXI, va fer que molts subsidis passessin a pagar-se directament al compte corrent via transferència bancària, un mètode que va generalitzar-se a l’inici de la pandèmia a fi de reduir el risc de contagi.

De tota manera, aquest mètode és més modern, però per contra, facilita el frau i els errors, com ahir va revelar la Comissió Parlamentària de Comptes Públics; en aquest sentit, enguany, l’import total de cobraments fraudulents descoberts per Benestar Social s’enfila fins als setze milions d’euros i els pagaments fets per error pel departament ja sumen cent dos milions, és a dir, tres més que en tot l’any passat.

I un dels fraus estrella dels darrers temps ha estat el del subsidi pandèmic, conegut com a PUP (Pandemic Unemployment Payment), que el govern va implementar immediatament després de decretar el primer confinament i el tancament dels establiments comercials no essencials, com a ajuda per als qui havien perdut la feina. A final de maig del 2020, just abans de la primera reobertura, el PUP va arribar al màxim de beneficiaris, amb més de sis-cents mil, un volum que va facilitar les coses als defraudadors.

En aquest sentit, segons el report de l’Auditor i Interventor General -l’ens que audita els comptes del sector públic-, en gairebé un 10% de les sol·licituds de la mostra analitzada, els receptors no complien els requisits, mentre que nou mil el van rebre de l’estranger estant, alguns dels quals havent-se’n anat definitivament d’Irlanda, no de vacances, fet que hauria d’haver suposat la suspensió immediata del subsidi. Fins ara, del PUP, s’han pagat uns vint-i-cinc milions d’euros de més, tot i que ja se n’han recuperat entre deu i onze.

Així doncs, ja hi ha veus, com la d’Alan Dillon, diputat del Fine Gael per Mayo, que demanen el retorn al cobrament presencial a les oficines d’An Port, on s’ha de validar la targeta de la Seguretat Social i signar el rebut, un procediment que redueix la possibilitat de frau.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt