El nou programa d’inserció laboral, titllat de JobBridge 2

El nou programa d’inserció laboral, titllat de JobBridge 2 Placa de Benestar Social i Treball / Foto: Liffey

Durant la greu crisi econòmica de fa una dècada, el govern va crear un programa d’inserció laboral anomenat JobBridge, que consistia a pagar cinquanta euros setmanals addicionals al subsidi d’atur a aquells que treballessin en una empresa que els oferís formació i experiència en un camp concret i així tenir més possibilitats d’obtenir una feina; fins i tot, n’hi havia que eren contractats al final del període de nou mesos que durava el programa. Nogensmenys, les empreses no havien de pagar res i això va fer que hi haguessin molts abusos i que fos vist pels crítics del govern com una manera d’obtenir mà d’obra gratuïta.

Entre els casos més flagrants hi va haver el d’alguns supermercats, que contractaven desenes de persones via JobBridge durant la campanya de Nadal per a emplenar els prestatges dels seus establiments; de tota manera, entre els participants més prolífics del programa hi havia el sector públic; de fet, n’hi va haver que van denunciar que el govern l’havia creat per a mirar de superar la moratòria en la contractació de funcionaris iniciada l’any 2009, una mesura més en les retallades de despesa pública implementades en aquella època.

I ara, una iniciativa semblant, el Work Placement Experience Programme, ha estat titllat de JobBridge 2 per part de Paul Murphy, diputat del partit de l’esquerra radical People Before Profit, denunciant que algunes de les vacants anunciades al web del programa són per a feines que no necessiten gens de formació, com dependents de botiga, de deli -fer entrepans o amanides al moment- o operaris en un tren de rentatge de cotxes.

En aquest sentit, Murphy assegura que alguns participants cobren 3,43 euros l’hora, per la qual cosa ho considera explotació laboral. Amb tot, a fi d’arribar a aquest import per hora, Murphy només computa l’increment que rebran els participants, 103 euros, puix que passaran de cobrar 203 euros setmanals del subsidi d’atur a 306, per trenta hores de feina, fet que suposa cobrar 10,20 euros l’hora, el mateix import que el salari mínim.

Per la seva banda, un portaveu del departament de Benestar Social ha explicat que tots els anuncis de feina passen un estricte control abans de ser publicats al web per tal d’assegurar-se que suposen una experiència laboral de qualitat i una oportunitat de formació per als qui cerquen feina.

Font: Irish Examiner

 

Torna a dalt