L'augment del preu de l’habitatge ja supera el del boom

L'augment del preu de l’habitatge ja supera el del boom Rètol anunciant una casa en venda / Foto: Liffey

Les dades dels principals portals immobiliaris de la República -daft.ie i MyHome.ie- revelen que la pandèmia ha tingut un fort impacte al mercat de l’habitatge, encarint el cost de compra, que durant el segon trimestre d’enguany ha augmentat un 13% respecte al mateix període de l’any passat, fet que s’explica en bona part per la manca d’oferta arran de l’aturada de les obres durant els diversos confinaments i la continuada demanda per part d’aquells que, econòmicament, no s’han vist afectats per la pandèmia.

Un altre claríssim efecte del confinament i de la ja molt estesa pràctica de treballar des del menjador de casa ha estat l’augment de preus a les zones fora de Dublin i és que molts irlandesos que fa uns anys van traslladar-se a la capital per motius laborals, han aprofitat l’oportunitat que els ha ofert la telefeina per a tornar al seu lloc d’origen, fent-hi augmentar la demanda i a conseqüència d'això, també el preu.

En aquest sentit, segons el web daft.ie, els preus van pujar un 18% a Munster, un 16,1% a Leinster i un 15% a Connacht/Ulster; per contra, a Dublin l’augment va ser del 8,4%. Pel que fa a MyHome.ie, a la capital l’augment fou del 10,6% i a la resta del territori del 13,6%. I en termes monetaris, en l’àmbit nacional el preu mitjà d’un habitatge anunciat a MyHome.ie va ser de 303.000 euros, sent de 412.000 euros a Dublin i de 254.000 a la resta.

D’altra banda, aquest ritme en l’increment dels preus no té precedents en els quinze anys dels reports trimestrals de daft.ie, superant l’època del Celtic Tiger, fins al punt que Rory Hearne, professor de Política Social a la Universitat de Maynooth, ha alertat que Irlanda s’encamina cap a una nova bombolla immobiliària i que el govern hauria d’implementar mesures que limitessin els preus, a semblança del que va fer fa uns anys amb el lloguer en zones geogràfiques on la demanda superava amb escreix l’oferta -les rent pressure zones-, limitant l’augment a un 4% anual.

Font: RTÉ i Newstalk

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt