El subisdi pandèmic, al nivell més baix d’ençà de Nadal

El subisdi pandèmic, al nivell més baix d’ençà de Nadal Unes monedes de color coure / Foto: Liffey

El nombre de beneficiaris del subsidi pandèmic, popularment conegut com a PUP -les sigles de Pandemic Unemployment Payment-, segueix una claríssima correlació amb els confinaments i les reobertures i les xifres publicades ahir pel departament de Benestar Social així ho il·lustren; en aquest sentit, durant la darrera setmana hi ha hagut una reducció de 24.250 receptors, que en bona part s’explica per la reobertura del sector de l’hostaleria que, juntament amb el comerç, era el que més persones tenia inscrites al registre.

Així doncs, ara hi ha una mica més de 285.000 beneficiaris, una xifra que, si bé és força alta i que aquesta setmana suposarà el pagament de vuitanta-quatre milions d’euros, resta molt lluny del seu moment àlgid, el maig del 2020, durant les darreres setmanes del primer confinament, quan es va ultrapassar els 600.000 inscrits; a més, és la primera vegada d’ençà del desembre que la xifra cau per sota dels 300.000.

Pel que fa als números per comtats, Dublin, òbviament, atès que és, amb escreix, el més poblat, lidera la llista amb 97.189 receptors de PUP, seguit de Cork (27.108) i Galway (15.684). Amb relació als sectors d’activitat, Allotjament i Restauració, que han reobert al ralentí, en tenen 84.787, Comerç i Distribució 41.695 i Serveis Administratius 27.245; tanmateix, els dos primers també lideren la reducció en nombre de beneficiaris.

D’altra banda, el govern ha previst de suprimir el PUP el febrer vinent, tot i que ho farà d’una manera esglaonada, reduint-lo fins a igualar-lo al subsidi per manca d’ingressos (jobseeker allowance), que és de 203 euros setmanals. En aquest moment hi ha tres imports  i quant cobra cadascú depèn del salari que tenia abans de perdre la feina, això sí, amb un màxim de 350 euros setmanals; els altres dos són 250 i 203 euros.

El fet que al principi tothom cobrés 350 euros setmanals va generar un fort debat perquè hi havia beneficiaris, sobretot els que abans treballaven a temps parcial i amb un salari per hora baix, que estaven molt millor cobrant el PUP que no pas treballant, i això va fer que durant la primera reobertura hi hagués empresaris que van alertar sobre la dificultat de fer tornar a la feina alguns treballadors.

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt