Barra lliure amb les terrasses de pubs i restaurants

Barra lliure amb les terrasses de pubs i restaurants Terrassa adequada per a la Covid-19 a Capel Street, Dublin 7 / Foto: Liffey

En temps prepandèmics l’ajuntament de Dublin no en perdonava ni una al gremi de pubs i restaurants a l’hora d’ocupar espai al carrer amb terrasses o qualsevol altre objecte mòbil, com els taulers d’anuncis, els populars sandwich boards que, a banda de sandvitxos, també anuncien altres coses i pels quals s’havia de pagar una taxa anual de 630 euros; en cas de no passar per caixa, eren requisats per funcionaris municipals i només es retornaven al sofert propietari previ pagament d’un rescat de cent euros.

De tota manera, sembla que la pandèmia ha fet canviar radicalment l’actitud de l’ajuntament i ara, amb la reobertura prevista per a principi de juny, tot són facilitats, bona cara, comprensió i el que faci falta, és a dir, res a veure amb el desmesurat afany recaptador d’abans, en certa manera comprensible tenint en compte que els tributs pagats pel comerç són la principal font d’ingressos de les administracions locals.

En aquest sentit, el Dublin City Council ha endegat un programa d’ajudes per al sector amb l’objectiu de facilitar les coses a pubs i restaurants, que en un primer moment només podran servir la clientela a l’exterior, un lloc que, llevat dels que tinguin beer garden o pati, serà el carrer. D’altra banda, en alguns carrers s’ha suprimit les places d’aparcament a fi de disposar de més espai per a terrasses.

L’ajuntament ajudarà els establiments a comprar taules, cadires, para-sols, calefactors, biombos, testos per a plantes i plataformes de fusta, que hauran de ser d’una robustesa que impedeixi que surtin volant en cas de ventada. Amb tot, els qui vulguin optar a l’ajuda, disponible només per a negocis ja existents, primer hauran d’haver sol·licitat una llicència per a tenir mobiliari al carrer en cas que no ho hagin fet en el passat.

Pel que fa a l’import, l’ajuntament podria pagar fins a un 75% del cost -sense IVA- del mobiliari amb un límit d’ajuda de quatre mil euros per establiment. D’altra banda, l’exempció en el pagament de taxes per fer servir la via pública es perllongarà fins a principi del 2023 i és que després de catorze mesos i mig amb la persiana abaixada, el sector necessitarà molta ajuda i haurà de fer mans i mànigues per a tornar a la situació d’abans de la pandèmia.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt