Cobrant la Jobseeker Allowance durant més de deu anys

Cobrant la Jobseeker Allowance durant més de deu anys Placa en una oficina de Benestar Social / Foto: Liffey

El sistema de subsidis gestionat pel departament de Benestar Social és força generós i això fa que n’hi hagi uns quants que, de cobrar-ne un per aquí i un per allà de l’ampli ventall d’opcions disponibles, en fan un estil de vida. I entre els subsidis més populars hi ha la Jobseeker Allowance, que cobren els qui han exhaurit el subsidi d’atur i que no tenen ingressos. L’import del subsidi depèn dels recursos que tingui el receptor -és means tested- i del nombre d’hores a la setmana treballades quan el beneficiari tenia feina, tot i que té un topall de 203 euros setmanals.

De tota manera, bona part de les 93.000 persones que actualment cobren la Jobseeker Allowance no fa gaire que en són beneficiàries, això sí, també n’hi ha uns quants que, per diverses raons, voluntàries o no, són de llarga durada. En aquest sentit, hi ha 16.000 persones que ja fa més de cinc anys que la cobren, de les quals 6.957 superen la dècada com a receptores, essent Dublin el lloc on n’hi ha més, amb 1.800, seguit de Donegal (470) i Wexford (394). Cork, Galway i Limerick també superen els 300.

Aquestes xifres han estat criticades per Louise O’Reilly, portaveu del Sinn Féin en temes d’ocupació, que ha alertat que hi ha col·lectius vulnerables que tenen molta dificultat per a entrar al mercat laboral. O’Reilly ha demanat al govern que fixi objectius per a aquests col·lectius exclosos i implementi mesures efectives per a revertir la situació.

D’altra banda, també són moltes les veus que demanen al govern l’extensió del subsidi pandèmic -conegut com a PUP per les seves sigles en anglès: Pandemic Unemployment Payment-, que els qui han perdut la feina arran de les restriccions del confinament cobren setmanalment i que va de 200 fins als 350 euros setmanals. El nombre de beneficiaris ha anat variant dependent dels diversos nivells de confinament, però en el seu moment àlgid, ara fa un any, va arribar a gairebé 600.000 receptors.

Font: Newstalk

 

Torna a dalt