El gremi de la restauració demana certesa i claredat

El gremi de la restauració demana certesa i claredat Pub amb servei de cuina, reobert el juliol passat / Foto: Liffey

S’apropa el cinc d’abril, el dia en què, en principi, es preveia d’acabar les restriccions del nivell 5 en vigor d’ençà de final de desembre, però tot indica que no hi haurà canvis destacables, a banda d’un possible relaxament del límit de mobilitat, actualment fixat als 5 km i que només es pot ultrapassar amb una excusa raonable; altrament, s’imposa una multa.

I ahir, un dels col·lectius més afectats, el de la restauració, va participar en una trobada amb la Comissió Parlamentària sobre Mitjans, Turisme, Arts, Cultura, Esport i Gaeltacht, on van exposar el seu neguit per un futur incert. De fet, les demandes principals del sector són certesa i claredat, puix que els restaurants operen amb una logística que no encaixa gens amb les decisions preses al darrer moment, com fins ara ha estat el cas dels diversos tancaments i reobertures que han dut de bòlit els restaurants.

En aquest sentit, els representants del gremi van recordar que havien hagut de tancar el 15 de març, després van poder reobrir el 29 de juny, van tancar de nou el 18 de setembre (servei a l’interior) i el 21 d’octubre (exterior), van reobrir el 4 de desembre i van tancar definitivament el 24 de desembre... fins ara. Bàsicament, una autèntica bogeria que només ha permès de tenir obert un 28% dels 372 dies de període pandèmic.

Així doncs, ahir els restauradors van assegurar que no demanen miracles o reobertures suïcides, però sí informació que els permeti de fer previsions i organitzar la tornada a la normalitat, perquè n’hi ha que diuen que si obren haurà de ser de manera definitiva; entre altres qüestions i entenent que no es poden donar dates exactes, hi ha:

- Quin % de la població adulta haurà d’estar vaccinada a fi de poder reobrir el sector?

- Els establiments podran acceptar tothom o només els vaccinats?

- Es mantindrà l’obligació de servir àpats generosos amb un preu no inferior als nou euros?

- Podran obrir els pubs sense servei de cuina, que no han pogut obrir durant tot un any?

D’altra banda també van demanar un paquet d’ajuda per a la reobertura i és que després de més d’un any de precarietat, hi ha molts establiments que hauran de fer mans i mànigues per a engegar una altra vegada, com revela una enquesta del gremi, que assegura que la meitat dels restaurants podria no reobrir.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt