El risc de doble imposició fiscal posa fi a l'èxode laboral
Amb l’ordre de treballar des de casa -o en qualsevol lloc que no sigui l’oficina- que moltes empreses van donar als seus empleats a l’inici de la pandèmia, n’hi va haver que van decidir d’anar-se’n a un altre país amb un nivell de vida més baix i millor climatologia, això sí, mantenint el generós salari irlandès. I al grup més nombrós dins d’aquest èxode laboral hi ha els treballadors dels gegants de les noves tecnologies que tenen la seva seu europea a Dublin.
Aquestes empreses tenen una plantilla molt internacional, àvida de tenir una experiència a l’estranger, i això fa que els seus empleats siguin més flexibles a l’hora canviar de país que no pas els irlandesos que treballen en empreses nacionals, més arrelats a la terra. També s’ha de tenir en compte que les multinacionals de les noves tecnologies acostumen a treballar per projectes i molt sovint no tenen gent en nòmina, sinó que contracten consultors freelance, que solen ser molt nòmades, anant amunt i avall, ara aquí i ara allà.
Amb tot, ara, després de gairebé onze mesos amb els seus assalariats fent alegrement la feina des del menjador o la cuina de casa, hi ha algunes empreses que s’han adonat que si els empleats que tenen un contracte de treball a Irlanda no viuen al país, amb la legislació fiscal a la mà, corren el risc d’haver de pagar impostos en dues jurisdiccions diferents.
En aquest sentit, segons Seamus Coffey, economista a la University College Cork, les empreses han de pagar impostos allà on tinguin operacions que generin beneficis, per la qual cosa, les autoritats fiscals del país estranger podrien considerar que una part del benefici de l’empresa l’ha generat el treballador que viu allà i per tant, podria exigir el pagament d’impostos.
I abans d’acabar l’any 2020, Indeed, l’agregador d’anuncis de feina que el passat mes de febrer va ser una de les primeres empreses amb seu a Irlanda que va enviar els treballadors cap a casa -arran de la visita d’un empleat de l’oficina de Singapur que havia estat amb uns familiars que se sospitava que s’havien contagiat-, va exigir a la plantilla de l’oficina de Dublin que, en cas que visqués a l’estranger, tornés a Irlanda abans del primer de gener, informant que per als qui volguessin viure en un altre país, ho estudiarien cas per cas.
Un altre gegant de la zona és Google, que ja ha anunciat que els seus treballadors faran la feina des de casa, pel cap baix, fins al mes de setembre; l’empresa del cercador també ha exigit als seus milers d’empleats vinculats a les oficines de Dublin que treballin des d’Irlanda, tot i que sembla que ha fet una mica els ulls grossos donada la situació actual, puix que a alguns googlers se’ls ha permès de romandre a l’estranger amb les seves famílies.
Font: Irish Independent