Les empreses temen haver de tornar el subsidi salarial

Les empreses temen haver de tornar el subsidi salarial Oficina d'Hisenda al centre de Dublin / Foto: Liffey

La mesura econòmica més coneguda del govern a fi d’ajudar els qui s’han vist afectats pel tancament de l’economia durant els dos confinaments -tant el de la primavera com el de la tardor- ha estat el PUP (Pandemic Unemployment Payment), el subsidi pandèmic d’entre 203 i 350 euros que es paga a tot aquell que hagi perdut la feina arran dels efectes de la pandèmia. Al principi era de 350 euros per a tothom, però a l’estiu es va modificar i ara l’import depèn del salari que tenia el beneficiari abans de perdre la feina.

Amb tot, n’hi ha hagut un altre que ha permès moltes empreses no només de no fer fallida sinó també de no acomiadar treballadors; és el subsidi salarial d’ocupació (EWSS, Employment COVID-19 Wage Subsidy Scheme), una ajuda que serveix per a pagar un 70% del salari dels empleats de les empreses participants, això sí, amb uns límits setmanals, tant per baix -salaris inferiors a 151,50 euros-, com per dalt -1.462 euros-. 

El criteri principal a l’hora de poder rebre el subsidi salarial temporal és que la pandèmia hagi provocat una reducció dels ingressos superior al 30% entre el primer de juliol i el 31 de desembre -anteriorment era un 25%- respecte als mateixos períodes de l’any passat i que això no permeti de pagar els treballadors o els creditors. D’altra banda, segons va explicar el Taoiseach Micheál Martin durant la sessió al Dáil de dimecres, fins ara hi ha hagut unes 66.500 empreses que s’han beneficiat d’aquesta ajuda.

De tota manera, sembla que, sortosament, les coses han anat millor d’allò que s’havia previst inicialment i la reducció d’ingressos no ha estat tan forta per a algunes empreses, sobretot les que s’han espavilat amb el comerç electrònic. Tanmateix, això obligaria algunes empreses a tornar l’ajuda sense que necessàriament una reducció de, per exemple, el 17% o el 18% suposi que es puguin pagar tots els salaris i factures; de fet, amb aquests percentatges, molts negocis amb marges ajustats continuarien tenint pèrdues.

Així doncs, alguns polítics, com el senador Seán Kyne o el diputat independent Seán Canney, han demanat que hi hagi una flexibilització dels criteris perquè, altrament, haver de retornar els subsidis podria provocar que moltes empreses acabessin tancant definitivament. Per la seva banda, el Taoiseach ha assegurat que parlarà amb Paschal Donohoe, ministre d’Economia, perquè traslladi aquest tema a Hisenda, tot i que Martin ha afirmat que Hisenda no té cap estratègia malintencionada per a recuperar els diners pagats a empreses que no compleixin els requisits del subsidi i que és perfectament comprensible que les estimacions no fossin el 100% acurades.

Font: The Journal.ie

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt