Reembors de l’IVA, salsitxes... les batalletes del Brexit

Reembors de l’IVA, salsitxes... les batalletes del Brexit Unes salsitxes produïdes a Irlanda / Foto: Liffey

Tot i que d’aquí a una mica més d’un mes, el primer de gener, es consumarà el Brexit i el Regne Unit abandonarà definitivament la Unió Europea, sembla que el més calent és a l’aigüera i cada vegada hi ha més desesperació a les enrevessades i -per ara- infructuoses negociacions entre ambdues parts, que no volen cedir ni un mil·límetre des de la seva posició inicial. I com d’ençà de l’inici d’aquest inacabable serial, un dels esculls principals és la frontera entre la República i el Nord.

El darrer capítol, una batalla on, literalment, ambdós bàndols posen tota la carn a la graella, podria aturar l’intercanvi d’alguns productes carnis entre la Gran Bretanya i l’illa Irlanda, Nord inclòs. En aquest sentit, en compliment de la normativa comunitària actual, la Unió Europea restringeix la importació de certs productes de fora del mercat comú, més concretament de carn fresca o refrigerada, com salsitxes, hamburgueses, llom, bistec, pollastre, carn picada o lasanya de carn, entre altres.

A més, la mesura també afectaria els productes fets de matèria primera amb origen a la Unió Europea però manipulats i empaquetats a la Gran Bretanya i després distribuïts al Nord. Per contra, amb la carn congelada no hi hauria cap restricció, això sí, sempre que tingui un certificat emès per un veterinari. Segons funcionaris europeus, aquestes mesures no són de caràcter polític sinó que tenen l’objectiu de protegir els consumidors.

Com d’habitud, la resposta britànica ha estat molt ràpida i recíproca, emmirallant-se amb els de l’altra banda de la taula de negociació: igualar la restricció a la Gran Bretanya per als productes de la Unió Europea, amb la paradoxa de prohibir els productes del Nord, una zona que administrativament pertany al Regne Unit.

Òbviament, això no ha agradat gens als productors nord-irlandesos ni als consumidors, que temen de veure els prestatges dels supermercats buits. Per la seva banda, Charlie McConalogue, responsable de la cartera d’Agricultura a l’executiu de Dublin, ha assegurat que es fa tot el possible a fi d’arribar a un acord satisfactori abans de final d’any.

Un altre canvi que provocarà el Brexit serà la possibilitat de demanar un reembors de l’IVA per part dels turistes estrangers, tot i que aquí la sort serà dispar: els turistes del Regne Unit podran reclamar la devolució de 18 euros per productes que en costin més de 75 -al principi es volia fixar l’import mínim als 175 euros, però això afectaria la indústria turística-; en canvi, a l’altra banda de la Mar d’Irlanda, qualsevol turista estranger ja no podrà reclamar cap reembors de l’IVA a partir del primer de gener perquè el govern britànic ha anunciat que clou permanentment aquest règim fiscal.

Font: RTÉ i Irish Independent

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt