Les antigues comissaries de la Garda es venen a preu d’or

Les antigues comissaries de la Garda es venen a preu d’or L'antiga comissaria de Maam Valley / Foto: O'Donnellan & Joyce

Ara fa gairebé una dècada, durant l’anterior crisi econòmica provocada per l’esclat de la bombolla immobiliària, el govern va voler fer calaix amb la venda de les comissaries de la Garda que va haver de tancar arran de la implementació d’unes dures retallades, tot i que finalment, entre el mal estat d’alguns dels edificis i la manca de liquiditat dels inversors, no es va fer gaire calaix i l’operació va ser un fracàs.

Tanmateix, sembla que la situació ha fet un gir de cent vuitanta graus i ara hi ha antigues comissaries que es venen a preu d’or. En aquest sentit, l’Oficina de Treballs Públics (OPW), l’ens que s’encarrega de gestionar el parc immobiliari estatal, ha fet l’agost mitjançant una subhasta que, a càrrec de la casa O’Donnellan and Joyce, s’ha hagut de fer per internet o per telèfon a causa de la pandèmia.

Entre els diversos lots de la subhasta hi havia tres antigues Garda Stations rurals, que van anar augmentant de valor sense aturador a mesura que els participants licitaven alegrement pels immobles, situats al comtat de Galway, més concretament a Leenane, Corrandulla i Maam Valley, i que van abaixar la persiana els anys 2013, 2012 i 2004, respectivament.

La de Leenane, de tres habitacions, dos coberts, una petita oficina independent i amb vistes al fiord de Killary, va obrir a 70.000 euros i va anar pujant fins que el cop de martell del director de la subhasta va picar després que algú oferís 325.000 euros. La de Corrandulla, un bungalou de tres habitacions situada al costat de la carretera N84 i que necessitarà que s’hi facin reformes, va arribar fins als 250.000 euros.

Amb tot, l’immoble que va generar més expectació fou l’antiga comissaria de Maam Valley (foto), situada en un terreny de 5.544 metres quadrats (1,37 acres) a la falda de les muntanyes de Maamturk. Aquest edifici protegit va ser construït l’any 1880 i abans de la independència ja havia allotjat la policia de l’època, la Royal Irish Constabulary (RIC).

De fet, això d’emprar les mateixes infraestructures de quan els britànics ocupaven l’illa ha estat molt habitual i encara avui, comissaries, presons, canonades d’aigua, dependències judicials, etc. continuen fent la mateixa funció que antany, tot i en alguns casos, la manca de manteniment ha fet que caiguin a trossos.

Tornant a la Vall de Maam, el preu mínim era de 30.000 euros, tot i que la subhasta va engegar als 70.000. Després, la cosa es va començar a escalfar de mala manera i finalment el martell va picar sobre la fusta al crit d’adjudicat! després que algú oferís 216.000 euros, és a dir, més de set vegades el preu mínim.

Amb aquesta subhasta, l’OPW ja ha venut al voltant d’un centenar d’edificis que havien estat comissaries de la Garda, que només es venen quan no se’ls troba cap utilitat per a les diverses agències estatals o entitats que formen part del teixit social de la zona; no va ser el cas de l’antiga comissaria de Whitehall (Dublin 9), que ara és un dipòsit de cadàvers i centre de medicina forense de la regió de Dublin.

Font: RTÉ

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt