De la cervesa sobrera se'n farà pinso per a les vaques

De la cervesa sobrera se'n farà pinso per a les vaques Les setmanes monotemàtiques d'abans de la pandèmia / Foto: Liffey

Amb els pubs tancats d’ençà de mitjan març -uns dies abans de Sant Patrici, que és la jornada de l’any en què es fa més calaix-, milers de barrils de cervesa han deixat de ser aptes per a sadollar la set de centenars de milers de goles i han hagut de ser buidats, això sí, fent fotos i tot a fi de poder reclamar a Hisenda els impostos sobre l’alcohol pagats per avançat.

En aquest sentit, es calcula que els Revenue Commissioners hauran de tornar uns vint-i-un milions d’euros; tanmateix, no serà en forma de diners en metàl·lic sinó via tax credits (deduccions) que les empreses podran descomptar dels impostos a pagar durant l’any 2021.

Segons els dos principals productors de cervesa a Irlanda, Diageo (propietari de la icònica marca Guinness) i Heineken, ja han recollit 200.000 i 100.000 barrils, respectivament, dels milers de pubs que comercialitzen les seves cerveses a la República. A més, també s’hi ha d’afegir els milers de barrils dels productors més petits, que durant els darrers anys han sorgit com bolets gràcies a l’auge de la cervesa artesanal.

De tota manera, per a reclamar el retorn dels impostos, els productors han de demostrar que s’han tret la cervesa del damunt o que l’han canviat d’aital manera que no podrà ser consumida com a cervesa. Tant Diageo com Heineken han afirmat que han trobat la manera d’evitar de llençar-la; entre altres usos hi ha la de convertir-la en biogàs, pinso per a ramaderia o fertilitzant per a l’agricultura, incloent-hi plantacions d’arbres de Nadal.

Tornant a Hisenda, els seus inspectors, que no en deixen passar ni una, han de ser testimonis de com es buiden els barrils en una tina, que es posa en una bàscula industrial a fi de saber el pes, i les dades s’envien a Hisenda per a calcular quin és l’import a retornar.

En principi, de cada barril en surten noranta pintes, que es graven amb uns seixanta cèntims cada una, i si s’han tornat uns 400.000 barrils, les pèrdues per a Hisenda són d’uns vint-i-un milions d’euros. Per contra, l’any passat, sense Covid-19, la recaptació va ser de 421 milions d’euros per la cervesa venuda a la República i 305 per a la que es va exportar.

Font: Irish Independent

Torna a dalt