Irlanda podria patir la pitjor recessió de la seva història

Irlanda podria patir la pitjor recessió de la seva història Placa a l'exterior del departament d'Economia / Foto: Liffey

Amb el sotsobre econòmic que viu Irlanda i tot el món arran de la crisi creada per la Covid-19, els estudis que analitzen els diversos escenaris de futur atrauen un interès molt més alt que d’habitud i uns que no han parat de fer-ne són els de l’Institut de Recerca Econòmica i Social (ESRI), que entre altres coses ha alertat que el subsidi pandèmic de 350 euros setmanals desincentiva alguns dels que abans treballaven a temps parcial, que ara no volen tornar a la feina i prefereixen de fer el gandul asseguts al sofà.

El darrer estudi publicat per l’ESRI és el Report Econòmic Trimestral, en què es demana al govern que apliqui mesures d’estimulació de l’economia, que preveu molt fràgil a curt termini i amb una taxa d’atur que podria arribar al 17%, és a dir, una mica per sobre del moment fosc de la passada crisi econòmica, quan va superar el 16%. Amb tot, en el pitjor dels escenaris -una crisi prolongada-, podria arribar fins al 20%.

Una de les mesures que proposa és la de construir habitatge i així mirar d’acabar amb aquest problema, que era el tema estrella, juntament amb la sanitat, abans de la pandèmia. Amb tot, l’ESRI demana de no estirar molt més el braç que la màniga i es preveu que enguany els comptes públics tinguin un dèficit de 27.000 milions d’euros, per la qual cosa, l’institut de recerca aconsella d’analitzar molt bé on s’inverteixen els diners tenint molt clar que no totes les empreses sobreviuran.

D’altra banda, una cosa positiva que destaca el report és que l’estalvi generat per les famílies que han mantingut els ingressos haurien de servir per a reactivar l’economia un cop s’acabi el desconfinament i es pugui fer vida normal, anant a comprar a botigues, a menjar a restaurants, a beure als pubs i fer tota mena d’activitat de lleure. També és positiu que s’ha entrat en aquesta crisi en una situació econòmica molt bona, fet que permet de tenir una mica de marge de maniobra.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt