Augment de la pressió per a començar la reobertura

Augment de la pressió per a començar la reobertura Full al vidre d'una farmàcia de Dublin / Foto: Liffey

Durant la segona quinzena del mes de març Irlanda va començar a abaixar la persiana, primer de manera voluntària però després, amb l’ordre emesa pel govern de tancar tots els comerços no essencials on no es pogués mantenir una distància mínima de dos metres, la situació de paràlisi es va accentuar d’una manera ben notòria. Això ho il·lustra perfectament una enquesta de Chambers Ireland amb un univers de 1.300 empreses, que revela que un 85% dels negocis han tancat o han reduït dràsticament l’activitat.

Evidentment, l’aturada de l’economia ha creat molta incertesa i el temor d’un futur molt negre tot i les ajudes de l’Estat, tant per als qui han perdut la feina -cobrant el subsidi pandèmic de 350 euros setmanals- com per a les empreses que tinguin uns ingressos per sota del 75% d’abans de la crisi -rebent el 70% del sou dels seus treballadors-, ha fet augmentar la pressió sobre les autoritats sanitàries a fi d’alleujar una mica les mesures del confinament.

En aquest sentit, diversos ministres, pressionats pels lobbies del seu ram, han començat a exigir una certa desescalada del lockdown al comitè d’experts liderat pel Metge en Cap (Chief Medical Officer), el doctor Tony Holohan. Amb tot, sembla que les xifres de morts -que ja superen el miler- i de contagiats confirmats -més de 20.000- es mantenen estables sense augmentar de manera exponencial com ha passat en altres països.

Tanmateix, segons el comitè d’experts, els números encara no han baixat prou en el còmput diari i probablement no hi haurà gaires canvis en les mesures de confinament que vencen el cinc de maig vinent. De fet, les autoritats ja han avisat els ciutadans que no es facin il·lusions i que la desescalada es farà de manera molt gradual i per sectors econòmics.

Amb tot, la reobertura de molts establiments no només depèn d’allò que decideixi el govern sinó també de la situació econòmica de cada negoci i és que la manca d’ingressos, sumada als costos fixos com el lloguer -que amb la bonança s’havia enfilat pels núvols-, han deixat moltes empreses en una delicada situació de liquiditat, fins al punt que n’hi haurà que si no reben una ajuda de l’Estat, podria ser que no tornessin a obrir mai més.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt