AIB acaba amb la banca gratuïta i sense comissions

AIB acaba amb la banca gratuïta i sense comissions Placa a l'exterior d'una oficina d'AIB / Foto: Liffey

Cada vegada és més habitual de pagar mitjançant una acció tan simple com posar la targeta bancària sobre un terminal, que en dos o tres segons -emprant tecnologia d’identificació per radiofreqüència-, accepta o no la transacció, això sí, sempre que sigui per a imports inferiors a trenta euros; per a imports superiors s’ha de marcar el número secret (PIN). I a banda de ser una cosa pràctica i ràpida, els bancs no acostumen a cobrar cap comissió per transaccions contactless (pagament sense contacte).

De tota manera, això començarà a canviar a partir del trenta de maig vinent quan -l’encara nacionalitzat- AIB, un dels principals bancs irlandesos juntament amb Bank of Ireland, cobrarà un cèntim cada vegada que un client faci un pagament sense contacte, fet que segons els càlculs del banc, suposarà un cost anual de 2,20 euros, és a dir, que la mitjana de vegades que es paga amb aquest mètode és de 220 en dotze mesos.

ACTUALITZACIÓ 13/03/2020: arran de la crisi pel Covid-19 i a fi d’higienitzar els pagaments, AIB ha anunciat que, per ara, no introduirà la comissió d’un cèntim per cada pagament contactless

Una altra cosa que canviarà és que qui mantingui un saldo mínim superior a 2.500 euros ja no s’estalviarà la comissió trimestral de 4,50 euros. És aquí on la clientela notarà més canvi perquè haurà de pagar per qualsevol transacció: 1 cèntim per cada transacció contactless, 20 cèntims per pagar fent servir el PIN o per a pagaments per internet, 35 cèntims per treure diners del caixer i 39 cèntims per pagar amb xec o per qualsevol transacció feta a l’oficina.

La raó adduïda per AIB és que la taxa d’interès tan baixa que hi ha al mercat bancari europeu no dóna gaire marge de maniobra i que així és molt difícil d’oferir banca gratuïta. Per ara només ha estat AIB però, molt sovint, el sector, aprofitant la manca de competència, actua com un càrtel i és probable que, durant les setmanes vinents, alguns dels altres bancs que operen a Irlanda anunciïn mesures semblants.

Torna a dalt