Guerra hipotecària entre els principals bancs d’Irlanda

Guerra hipotecària entre els principals bancs d’Irlanda Placa a l'exterior d'una oficina d'AIB / Foto: Liffey

Diversos estudis comparatius sobre quant paguen els ciutadans de cada país de la Unió Europea en tipus d’interès per una hipoteca sempre deixen els irlandesos en molt mala posició i és que la manca d’oferta, amb un mercat altament concentrat en un nombre molt reduït d’entitats, permet als bancs d’aprofitar-se d’una situació que molt sovint frega el càrtel i que no deixa gaire marge de maniobra als sol·licitants.

De tota manera, això ha començat a canviar, si més no a les hipoteques a curt termini -3 i 5 anys- a interès fix, i d’ençà de fa unes setmanes hi ha una guerra sense quarter entre diverses entitats bancàries, que han decidit de guanyar clientela mitjançant la rebaixa del tipus d’interès. La darrera a presentar-se a la batalla ha estat l’encara nacionalitzat AIB, l’entitat amb més hipoteques de tot Irlanda, que per als préstecs a interès fix a tres i cinc anys ha decidit de rebaixar-los del 2,85% al 2,55%.

L’acció d’AIB arriba una setmana després que KBC, un banc belga amb una forta implantació al mercat hipotecari irlandès i que en algunes ocasions ha estat el focus d’atenció per alguns desnonaments no gaire amistosos, anunciés la reducció d’entre un 0,2% i un 0,3% en els seus préstecs d’interès fix a tres i cinc anys. Amb tot, el primer a retallar va ser Ulster Bank, que al gener va rebaixar l’interès fix a un 2,2%, el més baix de tot Irlanda.

A més, AIB vol fer tot el procés més àgil i implementarà una aplicació que permetrà de carregar tots els documents online i fer bona part de les gestions amb el mòbil. Segons Tom Kinsella, Cap d’Habitatge i Consumidors a AIB, aquesta aplicació per a mòbil ho farà tot molt més fàcil i transparent, un aspecte que els bancs tenen força abandonat i que genera bona part de les queixes que rep l’Agència de Protecció del Consumidor.

Font: The Journal.ie

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt