L’Iskander’s tanca però tornarà amb més de glamour

L’Iskander’s tanca però tornarà amb més de glamour Façana de l'Iskanders, a Dame Street (Dublin 2) / Iskanders via FB

D’ençà del 1992, molts dels que surten de festa pel popularíssim i altament alcoholitzat Temple Bar (Dublin 2), la zona de pubs per excel·lència de la capital irlandesa, acaben la nit fent un kebab o un shawarma a l’Iskander’s, un establiment situat al número 30 de Dame Street que fa l’agost cada cap de setmana amb una part molt important clientela que, probablement, no hi entraria un dia feiner o a una hora no tan intempestiva.

El local va ser un dels primers d’aquesta mena que va obrir al centre de Dublin i va introduir la gastronomia del Nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà a la ciutat, com així ho explica Ali Aydin, membre de la família que l’ha comprat recentment i que té una llarga relació amb l’establiment perquè el seu pare hi va començar a treballar l’any 2000 quan van traslladar-se a Irlanda des de Turquia. Tot i que no se sap amb certesa, sembla que el primer propietari era d’origen algerià.

Aydin explica que l’Iskander’s va començar la moda de menjar un kebab després de sortir de festa gràcies al fet que obria fins a les cinc de la matinada. Després, amb el pas del temps, aquests establiments van començar a proliferar com bolets i ara el shawarma o el doner kebab forma part del paisatge alimentari de Dublin, fins i tot amb cadenes de franquícies com Abrakebabra o Zaytoon.

D’altra banda, un treballador amb vint-i-quatre anys de servei a la casa recorda que al principi, durant les matinades del cap de setmana, es formava una llarga cua davant de l’establiment i és que tothom volia tastar aquella novetat que no havien vist mai abans. Segons el veterà empleat, hi havia dies que se servien fins a 1.600 comandes.

De tota manera, com moltes altres coses, els usuaris del local han anat canviant amb el temps; en aquest sentit, cada vegada hi ha menys noctàmbuls que hi van de matinada com a final de festa i ara la clientela més habitual són famílies amb nens que hi van durant les hores diürnes, a dinar o a sopar.

Així doncs, segons explica Jamal Aydin, l’oncle de l’Ali, diumenge vinent abaixaran la persiana i començaran una remodelació que canviarà l’interior de l’icònic Iskander’s de dalt a baix, un canvi tan radical que fins i tot afectarà el nom. Amb tot, la reobertura es preveu per a mitjan febrer.

Font: The Irish Times

Torna a dalt