Festa grossa a Google per tal d’acomiadar el double Irish

Festa grossa a Google per tal d’acomiadar el double Irish Exterior de les oficines de Google a Barrow Street (Dublin 4) / Foto: Liffey

Arriba el 2020, comença una nova dècada i s’acaba l’escletxa legal emprada per moltes multinacionals coneguda com a double Irish with a Dutch sandwich (doble irlandès amb entrepà neerlandès), una sofisticada obra d’enginyeria fiscal que consisteix a fer circular el benefici per un complex conglomerat d’empreses inscrites al registre d’Irlanda però domiciliades a l’illa de Bermuda tot fent escala als Països Baixos.

Bàsicament, una martingala basada en la transferència de drets (royalties) de propietat intel·lectual amunt i avall -la localització d’aquests drets determina on es grava el benefici- i això permet evitar de pagar impostos però, per contra, pagar uns sucosos dividends. En aquest sentit, el mecanisme comptable emprat per les multinacionals fa que les empreses declarin el benefici en un paradís fiscal, com Bermuda, i no en un país on existeixi un impost de societats tradicional, com Irlanda o qualsevol altre lloc de la Unió Europea, per la qual cosa no paguen impostos.

Un dels exemples més il·lustratius d’aquesta pràctica és Google, o més concretament Google Ireland Holdings Unlimited (GIHU), que durant els darrers dos anys -2018 i 2019- ha pagat 50.800 milions de dòlars dels Estats Units (uns 45.300 milions d’euros) en dividends. D’altra banda, segons els comptes de la companyia per al 2018, l’impost de societats pagat va ser de zeros euros i zero cèntims, tot i que va tenir un benefici de 15.500 milions de dòlars.

De tota manera, l’any 2015, pressionada pels seus socis comunitaris, per la Unió Europea i pels Estats Units, Irlanda -a qui alguns titllen de paradís fiscal- va començar a posar fil a l’agulla per tal de posar fi a aquest abús i la nova regulació ha entrat en vigor el 2020. Així doncs, ara Hisenda mirarà amb lupa les pràctiques fiscals de les multinacionals i s’espera que els impostos pagats augmentin de manera substancial, tot i que per ara encara no se sap ben bé com anirà la cosa.

D’altra banda, Google dóna feina a uns 8.000 empleats, que ocupen un bon grapat d’edificis a Barrow Street (Dublin 4), fet pel qual la zona es coneix com a Google Docks puix que és a Grand Canal Dock. Amb tot, els Googlers, que tenen un salari mitjà de 100.000 euros, no poden fer cap double Irish amb l’IRPF i evidentment, paguen el mateix que la resta de treballadors sota jurisdicció fiscal irlandesa.

Font: Irish Independent

Torna a dalt