La caixa dels pobres de Tralee és la que surt més cara

La caixa dels pobres de Tralee és la que surt més cara Uns cèntims per a la caixa dels pobres / Foto: Liffey

Els jutges d’Irlanda no mengen fetge d’un penjat sinó que obliguen alguns dels condemnats per delictes lleus a fer un donatiu al que es coneix com la caixa dels pobres (the poor box), que és com una mena de dipòsit alternatiu a la presó que després es reparteix entre les entitats caritatives de la zona, que avui dia ajuden a gent diversa però que antigament se centraven en els pobres, d’aquí el nom.

L’import recaptat per cada jutjat depèn de la manera de fer del jutge titular però, segons les dades disponibles per al 2018, el jutjat de Tralee (Comtat de Kerry) va recaptar 500.000 euros, és a dir, aproximadament el 29% del que es va recaptar sumant totes les caixes dels pobres repartides arreu del territori, 1,74 milions d’euros. A l’altre extrem hi va haver el jutge d’Ennis (Comtat de Clare), que només va recaptar uns tristos 3.750 euros.

Segons Peter Mullins, del Servei de Jutjats, cada jutge aplica el seu criteri, que s’ha de respectar, tot i que unes diferències tan grosses, sobretot tenint en compte que alguns jutjats rurals recapten molt més que no pas jutjats situats en zones urbanes molt poblades i amb molts més casos, s’hauria d’investigar.

Amb tot, ja fa gairebé vint anys que la Comissió per a la Reforma Judicial va recomanar d’eliminar el sistema de la caixa dels pobres I substituir-lo per un de més transparent que destinés la recaptació a compensar les víctimes dels delictes; així s’acabaria amb la controvèrsia sobre a quines entitats van a parar els diners.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt