Com d’habitud, els fumadors són víctimes del Budget

Com d’habitud, els fumadors són víctimes del Budget Paquet de tabac de Moldàvia / Foto: Liffey

Ahir era el tradicional Budget Day, el dia de principi d’octubre en què el ministre d’Economia de torn -Paschal Donohoe durant els darrers anys- anuncia els detalls del pressupost per a l’any següent, tot i que algunes mesures entren en vigor a la mitjanit del mateix dia, com és el cas de l’augment o disminució dels impostos que graven el carburant, l’alcohol o el tabac, i és per això que, depenent de si l'increment és important, sovint hi ha aglomeracions a les benzineres i als off-licence.

Parlant de tabac, els fumadors sempre són els grans castigats del Budget i cada any veuen com augmenta el preu del paquet de tabac, independentment de com vagi l’economia; no se’ls fa cap concessió. En aquest sentit, enguany la pujada ha estat de 50 cèntims per paquet de vint cigarretes, fet que deixa el preu d’un paquet de les marques més conegudes als 13,50 euros, el més alt de tota la Unió Europea. Per contra, l’impost que grava l’alcohol es manté sense canvis.

De tota manera, donant un cop d’ull als paquets que els fumadors més incívics llencen a terra es pot veure clarament que hi ha molt de tabac forà, importat legalment per gent que el compra a l’estranger o via contraban; en ambdós casos no s'ha de pagar l’impost corresponent, per la qual cosa hi ha qui diu que la mesura d’apujar el preu només afecta els comerços que el venen legalment, a banda de reduir la recaptació d’Hisenda. Amb tot, l’Irish Cancer Society ha aplaudit la mesura, com cada any, i és que el tabac és una de les causes més habituals de càncer a Irlanda.

D’altra banda, el Budget 2020 no ha suposat gaires variacions amb relació a la resta d’impostos, a excepció dels productes contaminants com la benzina i el dièsel; el PAYE (IRPF) roman inalterat i a grans trets, els subsidis han gaudit de petits augments. També hi ha una partida pressupostària de quaranta milions d'euros destinada a promoció turística d’Irlanda al Regne Unit a fi de contrarestar la davallada de visitants britànics que s’ha produït darrerament arran de la depreciació de la lliura pel Brexit. 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt