Passeu-vos al cotxe elèctric... o potser millor que no

Passeu-vos al cotxe elèctric... o potser millor que no Flota de cotxes elèctrics recarregant-se / Foto: Liffey

Amb tot el debat sobre el canvi climàtic, la contaminació i l’energia renovable, el govern irlandès ja fa uns quants anys que incentiva els automobilistes perquè abandonin els seus cotxes altament contaminants i es passin al cotxe elèctric; a banda del rotllo moral sobre el medi ambient, l'intent de convèncer a fer el pas es fa mitjançant subsidis, descomptes fiscals, impost de circulació més baix i recàrrega de bateria gratuïta, entre altres coses.

Aquests cants de sirena, que fins a l’any passat no havien atret gaires conductors, sembla que enguany no han estat ignorats atès que, amb les dades de venda a la mà, es pot afirmar que ha arribat l’eclosió d’aquesta classe de vehicles i és que en set mesos s’han venut gairebé els mateixos cotxes que en tot l’any passat.

En principi, això hauria de ser un motiu de satisfacció per a tothom, puix que es redueix la contaminació, hom és respectuós amb el medi ambient i es millora la salut dels ciutadans però, d’altra banda, els actuals sucosos ingressos per impost sobre el carburant, el de circulació i el de l’IVA, aniran decreixent a mesura que hi hagi més cotxes elèctrics.

En aquest sentit, l’any passat es van recaptar 431 milions d’euros pel gravamen per contaminació que s’aplica a l’impost de circulació i el 2017 es van recaptar uns 2.000 milions d’euros en impost sobre el carburant. Tanmateix, en cas que la previsió feta pel govern sobre cotxes elèctrics circulant per la xarxa viària es compleixi, d’ara fins al 2030 la recaptació en els impostos relacionats amb els cotxes de benzina o dièsel es reduiran en uns 1.500 milions d’euros anuals.

De fet, no només es reduiran els ingressos sinó que fins i tot es preveu que es generin pèrdues de 500 milions d’euros anuals en cas que el govern mantingui el subsidi d’entre 10.141 i 13.616 euros per als compradors d’un cotxe elèctric, un dels més generosos de tot el món. Una opció seria de reduir el subsidi a mesura que el cotxe elèctric fos més habitual i és que al ritme actual, els fons destinats a subsidis s’exhauriran l’any 2021.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt