La meitat de la producció, a mans de deu empreses

La meitat de la producció, a mans de deu empreses Planta de Pfizer a Grange Castle, oest de Dublin / Foto: Pfizer

Els avantatges fiscals que Irlanda ofereix a les empreses que s’hi estableixen -en algun cas concret, com el d’Apple, fins i tot anant una mica massa lluny a parer de la Comissió Europea- han fet que moltes multinacionals estrangeres tinguin presència a l’illa i tot i que les més conegudes són les del ram de les noves tecnologies, com Microsoft, Apple, Google, Facebook o Twitter, amb un producte intangible, també hi ha companyies que hi instal·len plantes amb una alta capacitat productiva.

En aquest sentit, segons les dades de l’Oficina Central d’Estadística (CSO) per al 2018, les deu empreses amb més volum de producció d’Irlanda van manufacturar el 46% dels béns produïts al país; la resta, el 54%, va ser cosa de 3.963 empreses. D’altra banda, el sector que més destaca és el farmacèutic, com ho il·lustra el fet que de les 25 companyies més importants del ram al món, 24 tenen presència a Irlanda.

És el cas de Johnson & Johnson, Roche, Pfizer, Novartis, MSD, Sanofi o GSK (Glaxo Smith Kline). Entre els productes més coneguts hi ha el Botox, que la farmacèutica Allergan fabrica a Westport (Comtat de Mayo), una població coneguda com a capital mundial del Botox, i que genera unes vendes anuals de 3.600 milions d’euros.

Pel que fa al valor de la producció, el global va ser de 121.400 milions d’euros, un 7,1% superior a l’any anterior, dels quals 47.700 milions van ser de productes farmacèutics (+7,4%), seguit del sector alimentari, amb 23.500 milions d’euros (+0,6%). Una altra dada que confirma un nou boom immobiliari, sobretot d’oficines, és l’augment en la venda de maons i de ciment o formigó, 200 milions d’euros (+25,2%) i 341,7 milions (+18,4%), respectivament.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt