La taxa del sucre no es fa servir per a reduir l’obesitat

La taxa del sucre no es fa servir per a reduir l’obesitat Anunci d'una beguda lliure de la taxa del sucre / Foto: Liffey

El mes de maig de l’any passat el govern irlandès va introduir la taxa del sucre, que grava les begudes ensucrades en funció de la quantitat de sucre que contenen; aquesta taxa és una còpia de la ja existent al Regne Unit però l’executiu de Dublin només en va copiar una part, més concretament la recaptatòria, però no la que diu que s’ha de destinar la recaptació a lluitar contra els efectes de l’excés de sucre, amb ajudes a clubs esportius o promoció d’esmorzars saludables a les escoles mitjançant els breakfast clubs.

Així doncs, dels 31,72 milions d’euros recaptats durant el primer any de funcionament de la sugar tax, no s’ha destinat ni un cèntim, si més no directament, a lluitar contra l’obesitat, que és un problema en què Irlanda ocupa les primeres places de la Unió Europea i que afecta sobretot la població infantil, molt àvida a ingerir begudes ensucrades (fizzy drinks). En aquest sentit, la partida pressupostària destinada al programa Healthy Ireland, ha romàs inalterada als cinc milions d’euros.  

Amb tot, la taxa, que sembla que no ha afectat la pauta de consum dels amants d’aquestes begudes, també té el seu costat positiu i és que això que el gravamen vagi en funció de la quantitat de sucre ha empès alguns fabricants que no volien veure incrementat el preu del seu producte a reformular les quantitats, per la qual cosa ara hi ha begudes amb menys sucre que abans; és el cas de Lucozade, Fanta o Sprite. D’altra banda, la Coca Cola i la Pepsi continuen amb la mateixa fórmula... secreta.

Pel que fa al govern, un portaveu del departament d’Economia ha explicat que això de recaptar impostos per a dedicar-los a un problema concret no és gens habitual en el sistema fiscal d’Irlanda, sinó que s’assignen partides pressupostàries en funció de les necessitats del moment independentment de com s’hagi recaptat els diners.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt