El saldo de les Leap Cards dorments es reinvertirà

El saldo de les Leap Cards dorments es reinvertirà Passant la Leap Card pel validador / Foto: Liffey

A final de l’any passat la National Transport Authority (NTA) havia emès més de quatre milions de Leap Cards, la reeixida targeta multitransport introduïda a les acaballes del 2011 i vàlida per a bona part de les zones urbanes de la República, que va posar fi a un ampli i confús ventall de títols de transport de tota mena; de fet, la granota que hi ha dibuixada il·lustra la possibilitat de saltar d’un mitjà de transport a un altre amb una sola targeta.

A més, la moderna Leap Card, d’un color verd molt irlandès i que es pot recarregar amb el mòbil, ofereix una tarifa més econòmica que no pas els que paguen en metàl·lic i alhora evita haver d’anar amb monedes petites amunt i avall atès que alguns operadors, com Dublin Bus, no tornaven el canvi en monedes sinó que emetien una tira de paper bescanviable únicament a la seu corporativa de la companyia d’autobusos, situada al cèntric O’Connell Street (Dublin 1). D’altra banda, ara ja no tornen el canvi ni amb la tira.

Quan hom compra la targeta ha de pagar cinc euros, que és el dipòsit, i després ha d’afegir-hi crèdit; el dipòsit serveix per a cobrir un possible saldo negatiu i és que la Leap Card permet de pagar el trajecte encara que no hi hagi prou crèdit, és a dir, que es pot tenir 60 cèntims i fer un trajecte de, per exemple, 2,60 euros, això sí, no es pot pagar un trajecte si ja d’inici hi ha un saldo negatiu.

Evidentment, amb més de quatre milions de targetes emeses, n’hi ha que es perden, d’altres que són d’algú que se n’ha anat d’Irlanda o fins i tot, potser n’hi ha que es compren un cotxe, una bicicleta o un patinet i la Leap Card roman en un calaix per sempre més. Així doncs, hi ha un saldo que, molt probablement, no es farà servir i ara l’NTA vol utilitzar-lo per a finançar projectes de transport públic.

En aquest sentit, l’NTA ha assegurat que hi ha uns 600.000 euros repartits entre 110.094 targetes dorments, una condició que s’assoleix quan fa més de cinc anys que no s’ha fet servir, a l’estil dels comptes bancaris, tot i que en aquest darrer cas sol ser més aviat perquè el titular del compte ha mort. D’altra banda, hi ha 744.000 Leap Cards que no han mostrat cap activitat durant els darrers dos anys. Amb tot, si un usuari reapareix i vol que li tornin el dipòsit, se li reemborsaran els cinc euros, o menys, en cas que hi hagi un saldo negatiu.

Per ara, l’NTA ja ha fet servir una part dels diners de les targetes dorments per a la campanya Kids Go Free, que ofereix quatre setmanes de franc -del primer fins al 28 de juliol- a tots els usuaris de la targeta infantil Child Leap Card.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt