Les pèrdues a RTÉ obliguen a repensar la TV Licence

Les pèrdues a RTÉ obliguen a repensar la TV Licence Avís de la presència d'inspectors de la TV Licence / Foto: Liffey

La radiotelevisió pública RTÉ va presentar ahir el seu report anual per al 2018 en què va reconèixer haver tingut un dèficit de tretze milions d’euros, és a dir, que va ingressar menys diners que no pas els que va gastar. Entre les principals causes d’aquest dèficit -sous astronòmics d’algunes de les seves vedettes a banda- hi va haver el gran desplegament durant la visita del Papa Francesc, la primera d’un Pontífex des que l’any 1979 Joan Pau II va visitar Irlanda, així com el Mundial de Futbol i les eleccions presidencials.

De tota manera, si bé en termes econòmics l’any 2018 no va ser gaire bo, sí que ho va ser en la classificació de programes més vistos, en què RTE va copsar 39 places de les primeres 50; en aquest sentit, el mític programa prenadalenc de joguines, el Late Late Toy Show, presentat per Ryan Tubridy, va aplegar més d’un milió i mig de teleespectadors. A més, el seu web va tenir una mitjana mensual de seixanta-dos milions de visites, essent un dels webs de notícies amb més visites de tots els mèdia irlandesos.

Amb tot, segons la directora general de l’ens, Dee Forbes, aquestes xifres són un motiu d’orgull però, d’altra banda, la manca de recursos ha fet que s’hagi de retallar l’ambició, tant de la cadena com de les productores independents que treballen amb RTÉ, per la qual cosa ha recordat que diversos estudis duts a terme durant els darrers cinc anys, recomanen d’augmentar la subvenció a l’ens en trenta milions d’euros i és que el dèficit actual fa inviable RTÉ a llarg termini.

Un altre debat que mai no s’acaba és el de la TV Licence, és a dir, els 160 euros anuals que cada habitatge amb un aparell de televisió ha de pagar, independentment que mirin la tele, que es destina en gran part a RTÉ i en menor mesura a altres ens de comunicació públics. Per ara, el cobrament de la TV Licence el gestiona An Post per encàrrec d’RTÉ, però sembla que el sistema no és gens eficient i hi ha massa gent que no paga, per la qual cosa s’ha pensat a traspassar la gestió del cobrament a Hisenda, que són molt més expeditius i tenen molt més de poder a l’hora de cobrar.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt