Sale and lease back amb l’edifici d’Eason a O’Connell

A Dublin, quan hom necessita material d’oficina, vol comprar un llibre o un diari estranger difícil de trobar en un quiosc tradicional, sempre pensa en l’Eason’s, l’emblemàtic establiment situat a O’Connell Street (Dublin 1), amb entrada també per Abbey Street, on hi ha de tot i més, àdhuc un restaurant a la segona planta.
I una de les coses que més destaca de l’edifici és el rellotge en forma de cub que hi ha penjat a la façana, que marca el pas del temps -cada quart d’hora sona una musiqueta- al centre de la ciutat juntament amb el que hi ha a la façana dels antics magatzems Clerys, a l’altra banda del carrer, que ja fa setmanes que estan en ple procés de renovació.
De tota manera, la venda de l’edifici no suposarà el tancament de l’Eason’s, sinó que serà una operació financera coneguda com a sale and lease back, és a dir, que vendran l’edifici però després li llogaran al nou propietari, i que s’emmarca en un procés de venda d’actius que la companyia va iniciar l’any passat. D’altra banda, el preu anunciat inicialment és de 24,5 milions d’euros i el posterior contracte de lloguer seria per a 25 anys, amb l’opció per al llogater d’anar-se'n al cap de deu anys.
L’Eason’s va establir-se a O’Connell Street l’any 1886 quan Charles Eason va comprar-li el local a WH Smith, on Eason treballava de mànager, i des d’on va crear tota una icona del comerç de la capital irlandesa. Tanmateix, no tot van ser flors i violes i l’abril del 1916, durant els Fets de Pasqua, que van tenir l’epicentre en aquest carrer, l’edifici va quedar molt malmès i és que alguns rebels s’hi havien atrinxerat, fet que va suposar que els britànics l’ataquessin sense contemplacions des del vaixell Helga, fondejat al Liffey.
Un cop passats aquells dies de sotsobre, Eason va començar la reconstrucció de l’edifici, que va allargar-se del 1917 al 1919 -any que apareix inscrit sobre la porta principal-, amb un estil que combinava una estructura de formigó recoberta de pedra calcària, essent un dels primers edificis de Dublin a fer servir aquesta tècnica. Actualment, té 61.630 metres quadrats.
Font: Newstalk