La tendència a l’alça del preu de l’habitatge no s’atura

La tendència a l’alça del preu de l’habitatge no s’atura Casa venuda al centre de Dublin / Foto: Liffey

Sembla que l’estabilització del preu de l’habitatge encara tardarà a arribar i és que segons un report de la consultora Fitch sobre assumptes immobiliaris i hipotecaris, es preveu que el preu de l’habitatge a Irlanda augmenti un 9% anual durant el 2019 i el 2020, això sí, sempre que s’arribi a un acord pel Brexit. Per contra, al Regne Unit l’augment anual per als mateixos anys es preveu que sigui només d’un 2%.

Així doncs, malgrat que a fi d’evitar la repetició dels errors del passat, quan es va generar una gran bombolla, el Banc Central d’Irlanda va implementar una sèrie de condicions a l’hora de concedir una hipoteca, condemnant així molts joves i no tan joves a viure de lloguer eternament, la compravenda d’immobles continua a bon ritme i el fet que la demanda superi amb escreix l’oferta i que hi hagi gairebé plena ocupació, explica l’increment continuat.

Amb tot, de mica en mica s’hauria d’anar igualant l’oferta amb la demanda gràcies a les iniciatives del govern incentivant les grans promocions immobiliàries però, segons Fitch, això només reduirà el ritme de creixement del preu però en cap cas el farà baixar.

Una altra cosa que darrerament ha començat a destacar al sector és que algunes d’aquestes promocions que tenen milers d’habitatges són venudes en bloc i després el comprador lloga tots els apartaments, impossibilitant així l’accés a un habitatge de propietat a bona part dels que en volen comprar un.

D’altra banda, la consultora també preveu una millora en els endarreriments en el pagament de les quotes de la hipoteca gràcies a la reestructuració dels deutes i a les bones dades d’ocupació, amb més renda disponible per als hipotecats.

Font: Newstalk

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt