SEPA i un Primer de Maig festiu no combinen massa bé

SEPA i un Primer de Maig festiu no combinen massa bé El Bank of Ireland a College Green, Dublin 2 / Foto: Liffey

El Primer de Maig és festiu a la majoria dels països que formen part del sistema bancari europeu, però no a Irlanda, que fa festa el primer dilluns de maig, és a dir, que enguany serà el dia sis, dilluns vinent; aquest festiu es coneix com el May Bank Holiday i com que sempre cau en dilluns, permet de fer pont cada any, a diferència de fer festa el primer de maig, que si cau en dimecres, com aquest any, fa més nosa que servei. També són bank holidays el primer dilluns de juny, d’agost i el darrer dilluns d’octubre, a banda de Cap d'Any, Sant Patrici, Dilluns de Pasqua, Nadal i Sant Esteve.

En principi, que sigui festiu en un país concret però no en un altre, situació que es dóna molt sovint atesa la diversitat cultural i religiosa del continent europeu, no hauria de suposar cap problema, però en aquest cas, a causa de la interrelació dels sistemes bancaris que funcionen amb el SEPA (Zona Única de Pagaments en Euros), que és el sistema comú per a pagaments en euros als països de la Unió Europea, l’EFTA, Andorra, Mònaco i San Marino, l’impacte va ser més important als països on el Primer de Maig no era festa.

En aquest sentit, com que dimecres era festiu SEPA, els pagaments que havien d’arribar als comptes bancaris irlandesos el dijous no van poder ser processats com hauria estat habitual en un dia feiner qualsevol i molta gent que esperava cobrar alguna cosa, com el salari o un subsidi de Benestar Social, va haver d’esperar-se fins a mig matí, quan normalment veia els diners al compte corrent a primera hora.

Així doncs, davant l’alarma generada i amb les xarxes socials fent d’altaveu dels afectats, les entitats bancàries van fer una crida a la calma assegurant que els diners arribarien, tot i que amb unes hores de retard. A diferència d’altres ocasions, en què les promeses dels bancs amb paraules buides han estat més aviat una maniobra per a guanyar temps i no s’han complert, ahir sí que va ser veritat i a la tarda tothom ja havia cobrat.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt