Tothom creu que té la moneda de 20p valorada en 6.000 €
Des que fa una setmana la casa Whyte’s Auctioneers va anunciar que subhastaria una moneda de 20 penics emesa l’any 1985 i que té un valor estimat de 6.000 euros, el telèfon de can Whyte no ha parat de sonar, amb centenars de persones que han trucat dient que creuen que en tenen una d’igual; tanmateix, segons el Banc Central, només se’n van encunyar unes 500 unitats i s’estima que només n’hi deu haver entre 15 i 20 en mans de col·leccionistes, cosa que la fa una peça molt preuada, més encara que el florí emès l’any 1943.
A priori podria semblar que una moneda emesa l’any 1985 no hauria de tenir gaire valor, sobretot perquè és una data força recent des del punt de vista de la numismàtica, però la diferència amb qualsevol altra moneda emesa a la mateixa època és que les 500 peces de 20 penics encunyades ara fa 34 anys no van entrar en circulació sinó que van servir per a fer proves de calibratge en dispositius que funcionaven amb monedes, com cabines telefòniques, parquímetres o màquines de tota mena, com les de vending, venda de bitllets o escurabutxaques. Un cop fetes les proves, la majoria, a excepció d’unes 20 unitats, van ser retornades al Banc Central.
El problema és que com que després es van emetre milers de monedes de 20 penics i es van posar en circulació, hi ha molta gent que ha contactat la casa Whyte’s pensant que havien trobat una mina d’or al fons d’alguna butxaca d’un abric guardat durant dècades en un armari o en un calaix d’un moble vell oblidat a les golfes.
Amb tot, segons expliquen els subhastadors, la majoria dels que truquen tenen monedes emeses després del 1985, però no les que tenen un valor d’uns 6.000 euros, que es diferencien de la resta per tenir aquest any escrit en una de les cares. De tota manera, probablement per l’excitació del moment, molts pregunten si la resta de quincalla que han trobat per casa té un alt valor.
La subhasta, que inclourà molts altres lots de temàtica ben diversa, es farà el sis d’abril vinent a les onze del matí al Free Masons’ Hall de Molesworth Street (Dublin 2) i el preu de sortida de la moneda de 20 penics serà de 3.750 euros.
Font: Irish Examiner