Bona perspectiva de futur per als pubs de Dublin

Bona perspectiva de futur per als pubs de Dublin Pub amb un ampli ventall d'activitats programades / Foto: Liffey

Dublin és una ciutat que destaca pels centenars de pubs que hi ha i el que passa en aquests establiments sol ser un reflex de la situació que viu la ciutat en aquell moment, sobretot en termes econòmics, és a dir, que quan hi ha bonança econòmica els pubs van sobre rodes però per contra, durant els períodes de crisi n’hi ha molts que han d’abaixar la persiana.

I ara, amb el Tigre Celta havent renascut de les seves cendres, fet pel qual se l’anomena el Fènix Celta, manllevant el mite de l’Au Fènix, el futur de la majoria de pubs pinta molt bé, com així ho demostren les dades de l’Associació de Marxants de Vi (LVA), que ha presentat el seu informe anual just abans de celebrar, a partir d’avui, la seva assemblea general.

En aquest sentit, un 48% dels pubs que ha respost a una enquesta de l’LVA ha afirmat que per a enguany espera de tenir un creixement d’entre un 1% i un 10%, un 18% espera créixer entre un 11% i un 24% i finalment, un 2% espera créixer un 25% o més. Com a tot arreu, també hi ha els pessimistes, tot i que no són gaires, amb un 10% que creu que el volum de negoci baixarà entre un 1% i un 10% i un 1% que creu que la reducció serà d’entre un 11% i un 24%. Entremig hi ha els neutrals, un 21%, que creuen que la seva situació no variarà.

Tot i la bona perspectiva de futur, hi ha una certa preocupació pels possibles efectes negatius del Brexit, puix que el turisme britànic és un dels més importants de tots els contingents d’estrangers que visiten l’illa i la fluctuació del valor de la lliura esterlina, amb una certa tendència a la baixa, té un gran impacte a l’hora de decidir si es va a Irlanda de turisme i en cas d’anar-hi quant es gasta.

Un altre problema ha estat l’increment de l’IVA a partir del passat mes de gener, que va passar del 9% al 13,5%, és a dir, que va tornar al mateix nivell que hi havia fa uns anys abans de la crisi; llavors el govern va decidir de rebaixar-lo a fi d’ajudar el sector de la restauració i el turisme, que era un dels més castigats per la recessió econòmica. Amb tot, el retorn al 13,5% es veu com una amenaça a la competitivitat.

També l’espiral a l’alça de les assegurances, amb un augment del 50% durant els darrers tres anys, ha suposat un repte a l’hora de sobreviure perquè el preu mitjà de l’assegurança per a un pub de Dublin ja s’enfila fins als 25.000 euros.  

Pel que fa a la creació de llocs de treball, cada pub té previst de contractar, de mitjana, cinc nous treballadors, dos a temps complet i tres a temps parcial; actualment, la plantilla mitjana es compon de dotze treballadors a temps complet i quinze a temps parcial.

I a l’hora d’atraure clientela, que cada vegada fa servir més les targetes i menys els diners en metàl·lic, ara s’ha posat molt de moda la cervesa artesanal, amb un 40% dels pubs oferint-ne més de sis de diferents, i com no podia ser de cap altra manera en una ciutat com Dublin, d’on han sortit grans bandes com U2, també hi ha moltes actuacions de música en directe, més concretament en un 60% dels pubs.

L’informe també destaca la divisió entre Dublin i la Irlanda rural, que van en sentits oposats i és que la despoblació i la implementació d’una estricta legislació contra la conducció sota els efectes de l’alcohol han fet que molts pubs rurals hagin hagut de tancar per manca de clientela, que no pot agafar el cotxe i alhora beure unes pintes.

Font: LVA

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt