Hisenda gasta 875.000 euros anuals a destruir decomisos

Hisenda gasta 875.000 euros anuals a destruir decomisos Un decomís de cànnabis dut a terme per Hisenda / Foto: Revenue Commissioners

Els perfils dels Revenue Commissioners (Hisenda) a les xarxes socials anuncien molt sovint a bombo i platerets els decomisos de productes il·legals duts a terme pels seus agents, sigui fruit d’una investigació, d’un control aleatori en ports i aeroports o del bon olfacte dels gossos de la unitat canina. Aquests decomisos li eviten a l’Estat milions d’euros de pèrdues que hauria causat la venda dels productes al mercat negre, sense pagar el corresponent impost, com el del tabac o el de l’alcohol.

De tota manera, la gestió dels productes decomissats també té el seu cost i segons les dades d’Hisenda, durant els darrers tres anys han gastat 2,8 milions d’euros, és a dir, que surt aproximadament a uns 875.000 euros anuals, repartits entre salaris, recollida i transport de la mercaderia, magatzem, seguretat, destrucció del material i neteja.

Els productes decomissats més habituals són tabac, alcohol i productes d’imitació, normalment de marques cares. En principi es destrueix tot a excepció d’una part de l’alcohol, que durant el període nadalenc Hisenda dóna a hospicis i entitats sense afany lucratiu, que reben la beguda de manera discrecional i rotatòria.

La resta de l’any i a fi de ser eficients en els costos, l'estoc de begudes alcohòliques es destrueix quan s’ha acumulat entre 15.000 i 20.000 litres, quantitat a la qual s’arriba entre dues i tres vegades a l’any depenent de l’encert dels agents d’Hisenda.

Un altre tema ben diferent són els cotxes decomissats als contrabandistes, dels quals se’n treu més suc. En aquest sentit, si no tenen més de vuit anys, no han fet més de 161.000 quilòmetres i estan en bon estat se’ls queda Hisenda o la Garda, això sí, exceptuant els vehicles de gamma alta com Mercedes, Jaguar o BMW, que serien massa cars de mantenir, per la qual cosa es venen a subhasta al millor postor.

Font: Herald

Foto original

Torna a dalt