David contra Goliat, un pagès de Kildare contra Intel

David contra Goliat, un pagès de Kildare contra Intel La seu d'An Bord Pleanála a Marlborough Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Els plans d’expansió de la planta de producció de microxips que la multinacional de tecnologia informàtica Intel té a Leixlip (Comtat de Kildare), a tocar de Dublin, continuen topant amb un escull que, si bé en un primer moment podria semblar insignificant respecte a les grans xifres de l’empresa nord-americana, amb milers de milions de dòlars d’inversió passada i futura, de moment ha suposat un veritable problema i és com una molt molesta petita pedra a la sabata.

El cas és un clar exemple de lluita entre David i Goliat, amb els dos rols repartits entre un pagès del comtat de Kildare, Thomas Reid, i Intel, respectivament. La guerra entre ambdues parts ja fa anys que dura i no només contra Intel, sinó també contra l’IDA, l’agència estatal que cerca inversions estrangeres per a Irlanda, a qui l’irreductible pagès va guanyar la partida l’any 2015 quan la Cort Suprema va determinar que l’IDA s’havia excedit en els seus poders a l’hora d’intentar expropiar 72 acres de terreny de Reid, situades al costat de la planta d’Intel.

De tota manera, l’any 2016 Intel va aconseguir un permís d’obres per a la primera fase de construcció d’una planta de producció de microxips, en la qual va invertir 4.000 milions de dòlars, després de guanyar-li la partida a Reid. Ara la companyia informàtica vol ampliar-la, invertint-hi 4.000 milions més i donant feina, un cop acabada, en cas que la puguin construir, a 1.600 treballadors; durant les obres es preveu de contractar 6.000 persones.

El permís per a l’ampliació havia rebut el vistiplau del Kildare County Council però Reid, de professió pagès però que durant el seu temps lliure fa d’objector en sèrie a qualsevol projecte d’Intel a la zona, ha presentat les seves al·legacions -de fet, és la setena vegada que s’enfronta a Intel- i ara el cas haurà de ser analitzat per An Bord Pleanála, el regulador urbanístic.

A més, en tota una declaració d’intencions i potser per a mostrar clarament la seva animadversió cap a tot el que pugui fer el gegant nord-americà, les al·legacions no han tingut cap contacte amb el camp on destaca Intel, l’informàtic, perquè Reid ha entregat dos folis escrits a mà, denunciant que la sol·licitud de permís d’obres no compleix amb el pla d’usos urbanístics de la zona.

Font: Irish Independent

Torna a dalt