El sobrecost de l’Hospital Nacional Infantil es dispara

El sobrecost de l’Hospital Nacional Infantil es dispara L'Hospital Infantil Nacional, al centre en forma d'el·lipse / Foto: National Children's Hospital

Que el cost d’un gran projecte augmenti respecte al pressupost inicial és un fet força habitual a Irlanda i l’Hospital Infantil Nacional n’és el darrer exemple puix que ha passat dels 983 milions d’euros pressupostats l’abril del 2017, moment en el qual el govern li va donar el llum verd definitiu, a 1.400 milions d’euros d’ara, amb l’agreujant que a aquesta darrera xifra se li haurà d’afegir uns 300 milions més en concepte de sistemes informàtics i altres extres.

Aquesta espiral sense fre va obligar el Comitè de Salut del Parlament a endegar una comissió que investigués el perquè del sobrecost i durant aquests darrers dies hi han passat diversos directius del Servei de Salut (HSE), a qui s’ha recriminat el nul control que han fet fins ara amb relació a la contenció de costos. De tota manera, n’hi ha hagut alguns que, preveient l’allau de crítiques, no han volgut participar en aquestes sessions de control.

Sí que ho ha fet Dean Sullivan, sotsdirector general del Servei de Salut, que ha explicat que la segona fase del projecte, la de la construcció, ha requerit molts més milions que no pas s’havia previst quan es va convocar el concurs públic. A més, ara, per si no n’hi hagués prou, es contractarà els serveis d’una consultora privada a fi que investigui el gran sobrecost i evidentment, com sempre passa en aquests casos, la cosa no sortirà barata: 450.000 euros.

Amb tot, la construcció d’aquest equipament tan necessari, atès que ara les funcions que tindrà estan repartides entre tres hospitals infantils diferents i obsolets, el de Temple Street (Dublin 1), el de Crumlin (Dublin 12) i el de Tallaght (Dublin 24), ha estat un serial d’episodis que han deixat al descobert les males pràctiques de l’administració pública en la gestió de grans projectes.

En aquest sentit, la cosa ja va començar malament quan, l’any 2011, An Bord Pleanála, l’ens regulador urbanístic, va rebutjar la ubicació prevista inicialment, al costat del Mater Hospital (Dublin 7), essent una de les raons principals que trencava la fesomia de l’entorn i és que era una autèntica baluerna, amb unes dimensions clarament excessives. En aquell moment ja va revelar-se que uns 50 milions d’euros invertits en la fase d’estudi es podien donar per perduts, iniciant així una imatge de malbarat de diners i deixadesa que avui encara dura.

A partir de llavors va començar una cursa per a trobar una nova ubicació, inclosa la sessió gratuïta de terrenys per part d’empresaris immobiliaris que hi volien fer negoci construint habitatges, botigues i oficines al voltant, però finalment es va decidir que es faria al costat del Saint James’s Hospital, malgrat que els seus detractors alertaven que no era un lloc de fàcil accés. Si tot va bé, l’hospital hauria d’obrir l’any 2023.

Font: Irish Independent

Foto original

Torna a dalt