Google: 32.200 milions en vendes, 171 en impostos

Google: 32.200 milions en vendes, 171 en impostos Placa de Google a la seva seu de Barrow Street, Dublin 4 / Foto: Liffey

Els comptes de Google Ireland referents al 2017 continuen il·lustrant clarament la sofisticada enginyeria fiscal emprada per la icona mundial de les cerques per internet, que l’any passat va tenir un volum de vendes de 32.200 milions d’euros, 5.900 milions més que l’any anterior, però que només va pagar 171 milions en concepte d’impost de societats.

Això va ser possible gràcies a rebaixar el benefici fins a 1.160 milions d’euros, una xifra a la qual els de Silicon Valley van arribar comptabilitzant, entre altres coses, unes despeses administratives de 21.900 milions d’euros. Aquestes despeses són drets d'ús, o royalties, que Google Ireland paga a altres empreses del grup registrades a Irlanda però amb seu situada a paradisos fiscals, una tècnica coneguda com a Double Irish.

Amb tot, el govern fa els ulls grossos a la situació atès que Google no ha parat de créixer des que va establir-se a Irlanda ara fa quinze anys. En aquest sentit, ara dóna feina a unes 8.000 persones, que a banda de deixar-se bona part del salari consumint a Irlanda i de fer augmentar l'activitat econòmica, també paguen IVA o IRPF i és que, evidentment, aquí Hisenda no fa distincions i els empleats de Google paguen els mateixos impostos que tothom. A més, el 2018 ha estat l’any en què l'empresa ha contractat més gent.

A banda de pagar una xifra irrisòria en impostos, les xifres de les dues grans icones d’internet, Google i Facebook, revelen que tenen gairebé el monopoli del mercat publicitari a la xarxa. De tota manera, el passat mes de juliol la Comissió Europea va multar Google amb 4.300 milions d’euros en considerar que tenia el monopoli de les cerques a internet i darrerament, alguns governs, com el del Regne Unit, han començat a implementar una taxa digital que grava vendes com les de Google.

Font: Irish Independent

Torna a dalt