Estudien gravar les habitacions d’hotel de més de 150€

Estudien gravar les habitacions d’hotel de més de 150€ El Gresham Hotel, a O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

L'any 2011, quan la crisi econòmica picava de valent, el govern va decidir de rebaixar l'IVA aplicat al sector de la restauració i l'hostaleria, un dels més castigats a causa de la disminució de turistes, passant del 13% al 9%; des de llavors, la mesura ha suposat que l'Estat hagi deixat d'ingressar 2.600 milions d'euros. Tanmateix, la crisi ja és història i el retorn a la bonança econòmica és un fet que queda ben reflectit veient el nivell d'ocupació d'hotels i restaurants.

En el cas dels hotels, com que moltes vegades l'oferta no pot fer front a la demanda, sobretot quan hi ha congressos o esdeveniments que atrauen milers de visitants, alguns establiments apugen el preu de les habitacions de tal manera que el govern creu que afecten la reputació del sector a Irlanda. De fet, ja hi ha hagut alguns congressos que s'han traslladat a altres ciutats, com és el cas de la Web Summit, que va decidir de mudar-se cap a Lisboa.

Amb tot, ara que es prepara el pressupost per a l'any vinent (el Budget 2019), Shane Ross, ministre de Transport, Esport i Turisme, està estudiant algunes mesures que puguin corregir el problema dels preus desorbitats. De moment hi ha dues opcions sobre la taula: una és d'apujar l'IVA del sector 2 punts percentuals, del 9% a l'11%, i l'altra és de gravar amb una taxa especial els hotels que facin pagar més de 150 euros per una habitació.

Segons els càlculs del govern, la primera opció podria reportar un increment de recaptació d'impostos d'uns 234 milions d'euros anuals però, per contra, com que la llei no permet d'aplicar un IVA diferent a establiments del mateix sector, es castigaria tots els hotels, hostals i Bed & Breakfast que treballen amb preus més assequibles, sobretot a la Irlanda rural.

L'altra opció seria de crear una taxa que gravés les habitacions amb un preu per nit superior als 150 euros, tot i que de moment ho estan estudiant i no se n'han concretat més detalls; en aquest sentit, tant podria ser que la taxa s'hagués de pagar per habitació a més de 150 euros ocupada o que s'apliqués com un impost especial global a l'hotel independentment de les pernoctacions a més de 150 euros.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt