Demanen d'apujar l’IVA del menjar ràpid del 9% al 23%

Demanen d'apujar l’IVA del menjar ràpid del 9% al 23% Una hamburguesa greixosa / Foto: Liffey

El passat primer de maig va entrar en vigor la taxa del sucre, un impost que grava les begudes ensucrades en funció de la quantitat d'aquest ingredient que continguin, i ara la Fundació Irlandesa del Cor, de la mà del seu cap jurídic, Chris Macey, ha demanat que també es gravin els productes greixosos dels establiments de menjar ràpid.

De fet, a diferència del menjar que hom pot comprar en un supermercat, que es grava al 23% independentment de la quantitat de greix que tingui, el menjar ràpid per a emportar es beneficia de l'IVA reduït del 9% que s'aplica a la restauració i hosteleria des del 2011, una mesura implementada a fi de donar un cop de mà a un sector que patia la crisi de valent.

A més, segons Macey, la total incongruència del tipus d'IVA no acaba aquí perquè els desfibril·ladors es graven amb un 23%, tot i salvar la vida de molts dels qui pateixen problemes de cor en endrapar alegrement menjar greixós al 9%.

Tanmateix, Breen Cassidy, expert fiscal de la consultora Ernst & Young, ha explicat que la llei europea no permet de separar els restaurants en funció del menjar que ofereixen, ni tampoc d'aplicar un IVA diferent per raons de salut; així doncs, Cassidy ha assegurat que amb la legislació actual a la mà no es podria implementar una taxa del greix.

Font: RTÉ

Torna a dalt