Estudien un impost de circulació basat en els kms

Estudien un impost de circulació basat en els kms L'exterior de la Motor Taxation Office d'Smithfield, Dublin 7 / Foto: Liffey

El govern estudia un canvi en els impostos relacionats amb l'ús d'un automòbil que funcioni amb carburant, que ara es cobra mitjançant tres impostos: el de matriculació i el de circulació, que van en funció de l'emissió dels gasos del vehicle, i la taxa sobre el carburant, que és igual per a tothom però que, evidentment, els que paguen més són els que fan més quilòmetres perquè en consumeixen més.

De tota manera, l'expansió de vehicles amb emissions baixes o els que funcionen sense carburant, com els elèctrics o en part els híbrids, ha fet que el govern no faci tant de calaix com abans i la situació s'hauria d'agreujar encara més en el futur puix que la tendència al sector de l'automòbil és d'abandonar l'energia fòssil. Així doncs, el departament d'Economia ha començat a estudiar diverses opcions que facin que la recaptació no es redueixi o si més no, que no es redueixi tant.

De moment, l'opció que ha guanyat més punts per a l'impost de circulació es basaria a gravar la compra d'un vehicle amb un preu fix per a tothom, independentment de les emissions, i després l'import anual es determinaria en funció dels quilòmetres recorreguts durant els darrers dotze mesos; per contra, no es cobraria l'impost del carburant.

Fa deu anys ja es va sondejar la idea de determinar l'import de l'impost de circulació en funció de la distància recorreguda però la idea es va trobar amb la forta oposició dels diputats de la Irlanda rural, atès que els seus habitants solen fer trajectes llargs per a qualsevol activitat diària com anar a la feina, a comprar o al pub.

Així doncs, com ja va passar llavors, s'espera una dura oposició dels diputats rurals, que fa unes setmanes ja van oposar-se, amb brega inclosa durant la sessió parlamentària, a l'enduriment de la legislació en la conducció sota els efectes de l'alcohol.

Font: Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt