Qui anirà a l’antic Clerys? IKEA entre els candidats

Qui anirà a l’antic Clerys? IKEA entre els candidats L'antic Clerys a O'Connell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

La setmana vinent comença el termini per a presentar ofertes per al “Project Surf”, el nom en codi de la venda de l'edifici situat al cèntric O'Connell Street (Dublin 1) que durant més de cent anys va allotjar els grans magatzems Clerys, tota una icona del comerç a la capital irlandesa i bastió dels que tenien un gust una mica conservador; al Clerys s'hi respirava un ambient retro.

L'establiment va tancar sobtadament ara fa tres anys després d'una jugada mestra del Natrium Consortium, que va crear dues entitats jurídiques separades: una que gestionava la part operativa i l'altra la part immobiliària. Quan va tancar, els deutes de l'operativa no van haver de ser assumits per la immobiliària que, per contra, va quedar-se amb l'edifici, valorat llavors en uns 29 milions d'euros.

A més, el contribuent va haver de fer-se càrrec de les indemnitzacions dels treballadors, alguns dels quals amb més de quaranta anys a la casa, fet que va agreujar l'animadversió cap a Natrium i la seva cap visible, Deirdre Foley.

La jugada els va sortir molt bé econòmicament però la manca d'ètica va fer que la sol·licitud del permís urbanístic per a remodelar l'edifici i fer-hi oficines, comerços i un hotel es trobés amb una gran quantitat d'objectors, inclosos regidors municipals i sindicats, que van intentar d'impedir qualsevol projecte.

Amb tot, segons l'Irish Independent, la companyia de mobles sueca IKEA és una de les que s'ha interessat per l'edifici i fins i tot hi van anar a fer una volta. Els suecs no han confirmat res però han assegurat que estan compromesos a continuar creixent a Irlanda; actualment tenen una botiga a Belfast, una altra a Ballymun (Dublin 11) i un punt de recollida a Carrickmines (Dublin 18); també ja fa temps que s'especula amb l'obertura d'una botiga a Cork.

El procés de venda es farà en dues parts: la setmana vinent es rebran les ofertes per l'edifici de l'antic Clerys, que Natrium va comprar l'any 2015 per 29 milions d'euros i del qual n'espera obtenir uns 60 milions, i més endavant serà el torn de l'edifici adjacent, situat als números 14-18 del carrer O'Connell, que té un preu de mercat d'entre 14 i 15 milions d'euros.

La venda dels edificis suposa un canvi de rumb radical dels plans que Natrium tenia a principi d'any, quan havia contractat tres consultores immobiliàries diferents: Knight Frank per a cercar els llogaters de les futures oficines, Savills per als establiments comercials, inclòs un restaurant panoràmic al terrat, i CBRE per a seleccionar l'operador d'un hotel de luxe (boutique hotel), situat a la banda del darrere, a Earl Place.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt