Servei logístic compartit al centre de Dublin i Belfast

Servei logístic compartit al centre de Dublin i Belfast El camió d'UPS a Wolfe Tone Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

A la zona més cèntrica de Dublin no hi viu gairebé ningú i la majoria d'immobles són oficines o botigues; així doncs, les nits són força tranquil·les però a primera hora del matí comença una activitat frenètica de repartiment i distribució de mercaderies als carrers més comercials, que dura tot el dia i on es veuen implicats un ampli ventall de vehicles, essent majoria les furgonetes i els camions de mida petita o mitjana.

De tota manera, això podria canviar si tira endavant el projecte conjunt dels Comuns de Dublin i Belfast que, cansats de veure tants vehicles concentrats al centre dificultant la fluïdesa de la circulació, volen crear un servei logístic compartit que hauria de reduir la congestió, a banda de fer evolucionar el sector cap a l'eficiència i la sostenibilitat. En aquest sentit, s'estima que la congestió al centre de Dublin té un cost anual d'uns 350 milions d'euros i contribueix a la baixa qualitat de l'aire.

Pel que fa a la seguretat, segons el Comú de Dublin, a l'hora de distribuir la mercaderia també haurien de canviar-se algunes pràctiques i cita dos exemples que es veuen cada dia: els barrils de cervesa rodant pel carrer i la reixa metàl·lica dels soterranis dels pubs (cellars), situada sota de la vorera, oberta de bat a bat, així com els vehicles aparcats de qualsevol manera, que obliguen els vianants a fer malabarismes.

De moment, sembla que el model a seguir seria el que l'empresa de missatgeria UPS va implantar ara fa uns mesos al centre de la capital i que consisteix a transportar fins a Wolfe Tone Street (Dublin 1) un gran contenidor amb tots els paquets (foto), que posteriorment es reparteixen amb bicicleta o amb petits vehicles elèctrics evitant així de tenir desenes de furgonetes anant amunt i avall.

La idea del Comú, que s'emmarca dins l'Smart Dublin Initiative, és que hi hagi uns punts de descàrrega determinats i des d’allà un sol proveïdor logístic faci el tram final fins al destinatari (fer “la darrera milla”) amb un vehicle elèctric.

Font: The Journal.ie

Torna a dalt