Taxa de 15 cèntims pels gots de paper pel cafè

Taxa de 15 cèntims pels gots de paper pel cafè Gots de paper a mansalva / Foto: Liffey

Abans del Celtic Tiger l'única beguda calenta que es podia demanar a Irlanda era un te però amb els anys de bonança, en què els irlandesos s'apuntaven a qualsevol nova tendència continental, hi hagué un canvi de preferències a favor del cafè; aixö es va consolidar amb l'arribada massiva de treballadors estrangers reclutats per les grans multinacionals que van establir-se a Irlanda aprofitant els avantatges fiscals.

Així doncs, una imatge de cada matí que ja ha esdevingut un clàssic dels carrers, sobretot a les zones amb una gran concentració d'oficines, és la de dur un got de paper amb qualsevol tipus de cafè, tot i que el més popular és el cafè amb llet, conegut com a “latte”. Com que el got és de paper tots acaben a les escombraries o al terra, és a dir, que són d'un sol ús, una pràctica que, clarament, no ajuda gens al medi ambient.

Ara però, a fi de canviar aquest comportament insostenible, el ministre de Medi Ambient, Denis Naughten, ha començat a estudiar la introducció d'una taxa que gravaria amb 15 cèntims cada got de paper, a l'estil de les bosses de plàstic, i és que malgrat que són de paper, la pel·lícula que recobreix els gots és plàstic, per la qual cosa no poden ser reciclats.

Segons Naughten, el 80% de les coses que es llencen a les escombraries són d'un sol ús i en el cas dels gots de paper se n'utilitzen uns dos milions d'unitats al dia. Altres mesures serien encoratjar els cafès d'utilitzar gots biodegradables o reutilitzables; en aquest sentit ja s'ha començat a parlar amb algunes de les grans cadenes que utilitzen massivament aquests gots, com Insomnia o Supermac's.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2hh6QUn

Torna a dalt