AIB i PTSB no pagaran impostos durant 2 dècades

AIB i PTSB no pagaran impostos durant 2 dècades Oficina de PTSB a Phibsboro, Dublin 7 / Foto: Liffey

Fa uns dies AIB va anunciar que no pagaria impostos durant els vint anys vinents i ahir, davant d'una comissió parlamentària, va ser PTSB qui va anunciar el mateix, amb l'única diferència que, segons els seus càlculs, en seran 21. Ambdues entitats utilitzaran el mateix mecanisme comptable per tal de no pagar impostos durant dues dècades; aquest mecanisme consisteix a utilitzar les pèrdues dels anys anteriors per a contrarestar els beneficis futurs, el que en termes comptables es coneix com a actiu per impost diferit (deferred tax asset).

Quan l'any 2008 el govern va haver de salvar uns quants bancs, entre ells AIB (controlant el 99,9% de les accions) i PTSB (75%), el llavors ministre d'Economia, Brian Lenihan (Fianna Fáil), va derogar aquesta normativa a fi d'evitar que els bancs aprofitessin les seves pèrdues multimilionàries per no pagar impostos en el futur, però l'any 2013, el ministre Michael Noonan (Fine Gael) la va tornar a introduir.

Amb tot, Shane O'Sullivan, director d'Operacions a PTSB, va recordar que aquest mecanisme s'utilitza a tots els sectors i no únicament als bancs. Per la seva banda, Pearse Doherty, portaveu d'Economia del Sinn Féin, va denunciar el canvi fet l'any 2013 pel govern de coalició del Fine Gael i el Labour, que suposa una important pèrdua d'ingressos per a l'Estat.

Font: The Journal.ie  

URL curta: bit.ly/2fCI9Ba

Torna a dalt