Qui vulgui accions d’AIB hi haurà de posar 10.000 euros

Qui vulgui accions d’AIB hi haurà de posar 10.000 euros Quan AIB tancava oficines per la crisi / Foto: Liffey

La millora de la situació econòmica en el sector bancari irlandès, que majoritàriament ha deixat els números vermells, ha fet que el govern cregui que és el moment de començar a recuperar una part dels diners que va injectar-hi fa uns anys a fi de salvar algunes entitats de la fallida. L'ajuda va suposar la nacionalització dels grans bancs irlandesos, a excepció del Bank of Ireland, on la participació estatal va quedar-se al voltant del 30%.

Malgrat les protestes d'alguns sectors de la població, no només els anticapitalistes radicals, de destinar diners públics a salvar unes entitats que van enganxar-se els dits després d'haver donat crèdit a tort i a dret pensant que la bonança seria eterna, a Irlanda el rescat no va consistir a regalar diners a la banca sinó que es va fer via ampliació de capital.

El cas d'AIB, del qual l'Estat en controla un 99,9% de les accions, l'any 2010 s'hi va injectar 21.800 milions d'euros i ara el govern vol posar-ne a la venda un 25%, tant a inversors institucionals com a particulars. S'espera que l'operació de venda comenci aquest mes o al juny i suposi uns ingressos d'entre 2.500 i 3.000 milions d'euros per a la tresoreria estatal.

Per als particulars s'ha posat dues condicions: s'haurà de fer una inversió mínima de 10.000 euros i s'haurà de tenir un compte amb empreses de corredoria de borsa designades pel govern; de moment ja hi ha els brokers Goodbody, Davy i Investec, tot i que properament se n'hi afegiran més. Amb el mínim de 10.000 euros es vol evitar una gran atomització de l'accionariat.

El preu de compra serà el mateix per a tothom i no hi haurà descomptes ni ofertes per als empleats del banc; a més, no es cobrarà cap comissió per transacció als particulars, a fi de rebre el mateix tracte que els institucionals. La quantitat que vagi a cada tipus d'inversor dependrà de la demanda en el mercat de particulars i no hi haurà límit en el nombre d'accions a comprar.

Les accions es vendran sense bonus ni res per l'estil a fi d'evitar la repetició de les pèrdues amb la sortida a borsa d'Eircom, que s'oferia un bonus als qui mantinguessin les accions durant un cert temps i molts van esperar al venciment per rebre el bonus, però en aquell moment el preu de l'acció havia baixat tant que hi van perdre diners, malgrat el bonus.

Font: Irish Independent 

URL curta: bit.ly/2pb79D5

Torna a dalt