El petit comerç també maquina per aturar els grans

El petit comerç també maquina per aturar els grans Un Aldi al centre de Dublin / Foto: Liffey

Semblava que els plans d'expansió de les cadenes de grans supermercats alemanyes Aldi i Lidl només eren obstruïts per les al·legacions de les altres grans cadenes establertes a Irlanda, amb Tesco essent titllat per Lidl d'objector en sèrie, però donant una ullada als documents d'An Bord Pleanála, l'ens regulador urbanístic, apareix una llarga guerra soterrada del petit comerç contra l'avanç alemany.

En aquest sentit, durant la darrera dècada l'Associació de Petits Comerciants (Retail Grocery Dairy & Allied Trades Association, RGDATA), que agrupa unes 4.000 botigues repartides arreu del territori, ha intentat blocar la construcció de 22 supermercats d'Aldi o Lidl, la majoria durant els darrers cinc anys, que és quan hi ha hagut l'intent d'expansió més gran per part dels alemanys. De tota manera, la RGDATA ha disparat contra tothom i Tesco va rebre en nou ocasions, dues de les quals van acabar blocant un supermercat.

Segons Tara Buckley, directora de la RGDATA, les objecions tenen una base molt sòlida i és que la implantació de grans supermercats en zones no hi ha molt de petit comerç podria destruir el teixit comercial de poblacions senceres. Com a exemple cita Drogheda (Comtat de Louth), on l'obertura d'un gran Lidl suposaria un perill per a la vitalitat i la viabilitat del centre de la ciutat, recordant que les directrius en planificació urbanística tenen l'objectiu d'assegurar un comerç sostenible.

Per la seva banda, Alan Barry, director de Propietats a Lidl, ha inclòs la RGDATA a la llista d'objetors en sèrie i ha afirmat que aquesta política de blocatge era molt frustrant. De tota manera, Barry ha assegurat que Lidl continua compromès amb el mercat irlandès.

Amb tot, la competició entre les grans cadenes continua sent aferrissada i segons les dades de la consultora Kantar Worldpanel, Dunnes és líder amb un 22,9% de quota de mercat, seguida de SuperValu amb un 22,6%, Tesco amb un 21,7%, Aldi amb un 10,8% i Lidl amb un 10,6%.

Font: The Journal.ie

URL curta: bit.ly/2oeiwbu

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt