1.000€ més de salari per a bona part del funcionariat

1.000€ més de salari per a bona part del funcionariat Uns calerons per als funcionaris / Foto: Liffey

Amb la recuperació econòmica totalment consolidada i amb un pressupost més expansiu gràcies a la millora de les finances estatals tots els treballadors del sector públic, així com alguns del sector privat amb gran poder de disrupció, com els conductors de tramvia, han començat a pressionar el govern per tal que els augmenti el salari, que ha romàs congelat durant més de vuit anys, a banda que durant un temps també va disminuir la renda disponible en augmentar la pressió fiscal.

Els primers en veure augmentar la seva nòmina han estat els gardaí, que van veure parcialment satisfetes les seves reclamacions després de dur l'amenaça de vaga fins al final; la situació va desencallar-se al darrer moment i així es va evitar l'anarquia que hauria suposat una vaga policial amb un contingent de mínims que hauria facilitat les coses als malfactors.

I ara sembla que arriba l'hora del gruix de funcionaris i com a primer tast, en aplicació de l'Acord de Lansdowne Road, el govern ha decidit d'apujar el salari en 1.000 euros a tots aquells que cobren menys de 65.000 euros a l'any. Aquest import és anual, no un pagament únic com alguns han malentès, i entrarà en vigor l'1 d'abril.

La decisió ha rebut les crítiques de l'oposició i de la patronal, que han demanat d'on sortiran els 120 milions d'euros necessaris i que han acusat el govern de no haver après la lliçó del passat quan, a fi de mantenir la calma social, es posaven els calers sobre la taula i s'acabaven les protestes.

La resposta l'ha donada Paschal Donohoe, ministre de Despesa Pública i Reforma, que ha afirmat que els diners sortiran d'estalviar una mica per aquí i una mica per allà. Donohoe ha afirmat que són plenament conscients de la limitació de recursos públics i que no faran res que no es puguin permetre.

URL curta: bit.ly/2jAvqi0

Torna a dalt